др ЖЕЉКО ВИДОВИЋ, председник општине Врбас

Željko VidovićПредседник општине Врбас др Жељко Видовић најавио је да ће у 2012. години у граду и појединим селима општине бити реализовано неколико важних пројеката који би требало да унапреде живот становника у њима. У интервјуу за интернет портал општине Врбас, др Видовић говори о плановима за 2012. годину, резултатима постигнутим у претходној години, функционисању владајуће коалиције и другим темама.

vrbas.net - Са каквим буџетом улазимо у 2012. годину?

Видовић – Буџет за ову годину је 1,3 милијарде динара, од чега је 110 милиона кредитног задужења. Ипак, рата кредита се неће повећавати ни у једном моменту више него што је то било до сада, пошто смо неколико кредита исплатили у претходне две године. Пре свега, овај буџет је дужнички, затим социјални, али и инвестициони. Дужнички, јер смо до сада, вратили дугове из 2006, 2007. и 2008. године, као и из дела 2009. године, а сада враћамо дугове уназад две године. То су дугови према добављачима, кредитна задужења, као и дугови јавних предузећа, које исплаћујемо кроз субвенције, како би предузећа коначно стала на своје ноге. Када је реч о социјалним давањима, око 30 милиона динара је предвиђено за нова запошљавања, што је један вид социјалног давања. Око 10 милиона динара је предвиђено за социјалну помоћ, али уз додатна средства за једнократне помоћи и уз средства Центра за социјални рад остварена кроз издавање у закуп замљишта, укупно ћемо имати око 20 милиона динара за социјална давања. Ту не рачунамо студентске карте и кредите, помоћ родитељима који не могу да плате боравак своје деце у Предшколској установи, што су све видови социјалног давања. Све у свему, имамо око 40 до 50 милиона динара социјалних давања за ову годину. Такође, у ову суму не спадају средства месних заједница, јер ће све сеоске месне заједнице добијати месечно 400.000 динара, а градске по 200.000 динара, где ће највећи део бити издвајан за социјална давања. Што се тиче инвестиционог циклуса, издвојено је преко 200 милиона динара за нова улагања која сматрамо да су најпотребнија.

vrbas.net -  Која су улагања предвиђена за 2012. годину?

Видовић – Као најзначајније инвестиције у општини Врбас издвојио бих изградњу амбуланти у Старом Врбасу и Куцури, изградњу капеле у Куцури, сређивање Евангелистичке цркве која прети да падне, затим сређивање Евангелистичког гробља у центру града и сређивање јавне расвете у граду. Такође, планирамо и да обезбедимо паркинг простор у центру града, затим да средимо просторије Друштва за помоћ ментално недовољно развијеним особама, а у плану је и изградња услужног центра, где ће бити смештени сви они из Општинске управе који су потребни нашим грађанима, тако да грађани више неће морати да шетају од канцеларије до канцеларије. План нам је да ова служба стварно постане сервис грађана. Када је реч о ситнијим улагањима, у плану су разне паркинг зоне, дечја игралишта, док је 45 милиона динара предвиђено за изградњу соба у оквиру Центра за физичку културу. Такође, у преговорима смо са Нафтном индустријом Србије око коначног искоришћавања топлотних извора, а ових дана треба да потпишемо и уговор о завршетку изградње позоришта, као и уговоре за изградњу спортске хале у Савином Селу и за партерно уређење центра Змајева.

vrbas.net - Ближи се рок за завршетак изградње централног постројења за пречишћавање отпадних вода. Колико се одмакло у тим пословима?

Видовић – Тренутно имамо малих проблема са извођачем радова. Они су требали да почну са радовима још у априлу прошле године, а онда је све одложено за октобар. Углавном, сада се раде припремни радови, док ће од априла кренути у убрзане радове. Од момента почетка изградње потребно је годину и по дана да се заврши изградња централног постројења за пречишћавање отпадних вода. Извођач радова је коначно схватио да има посла са веома озбиљном општином и да не могу да раде онако како негде можда извођачи раде. Тим за имплементацију пројекта при општини се показао као веома добар и могу да кажем да смо постигли договор са извођачима радова да се потпуно држе пројекта и плана.

vrbas.net - Које пројекте из 2011. године издвајате као посебно важне за развој општине?

Видовић – Најважније је то што је ова општина са свим дуговањима које има, постала препознатљива у Војводини. Људи сада овде долазе са поштовањем, много више него што је то био случај 2009. године, када смо били у Привременом органу.

Протекле две и по године провели смо у сређивању разне докумантације и у припреми пројеката који су остали недовршени или су били урађени на неки други начин, а не онакав како то закон изискује. Покушавамо да направимо једну средину где би свака инвестиција била потпуно могућа и исплатива. Пуно времена је потребно да би се створили услови који ће привући инвеститоре. У ситуацији економске кризе много је теже доћи до тога него што је то било раније. Претходна власт нам није за то оставила апсолутно никакав предуслов, као ниједног потенцијалног инвеститора.

Издвојио бих то што смо прошле године добили око 37 милиона динара од Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство за равнање путева и копање два нова бунара у Куцури и Бачком Добром Пољу. Добили смо сада 8,5 милиона динара и очекујемо још новца за копање нових бунара у Врбасу. Добили смо и 100.000 евра за пројекат прекограничне сарадње са Мађарском. Такође, истакао бих пројекат централног постројења за пречишчавање отпадних вода чија је реализација договорена претходне године и који је један од највећих грантова у Србији.

vrbas.net - Зашто неки пројекти који су били најављени за прошлу годину, нису реализовани?

Видовић – Сви пројекти који су најављени 2009. године када смо дошли на власт се односе на период од четири године.

Прошле године сам обећао да ће позориште бити готово до октобра, јер сам стварно тако и мислио, али испало је да сам обмануо грађане јер сам и сам био обманут. До тога је дошло тако што смо, проверавајући постојеће пројекте, видели да они не могу довести позориште до завршетка изградње. Да се радило по тим пројектима, позориште би било нефункционално и не би могло да добије употребну дозволу, тако да смо морали све то да препројектујемо. Имамо 108 милиона динара за изградњу и ова средства су довољна да позориште буде отворено, да буде изведена прва представа и да позориште, пре свега, добије употребну дозволу. Ипак, ова средства нису довољна да се позориште у потпуности заврши. И даље недостаје око 70 милиона динара, близу 50 милиона за расвету, затим за неке машинске делове и друге ствари. Ипак, наш став је да се позориште завршава па да се онда, упоредо са функционисањем, оно додатно сређује и завршава комплетно. Овако, када стоји празно, многе ствари из њега нестају јер тренутно не припада никоме. Препројектовање је било готово у децембру прошле године и сва документација је у Фонду за капитална улагања. Фонд је спровео тендер за извођача радова који би ових дана требао да буде познат јавности. Од момента када се почне са радовима, потребно је два месеца да позориште постане и функционално. Када говоримо о овом питању, морам посебно да похвалим координатора за пројекте Ненада Велицког, јер је његова заслуга што смо успели да обезбедимо одговарајуће пројекте за позориште, али и за многе друге инвестиције које нас очекују у наредном периоду.

vrbas.net - Прошле године из буџета је издвојено пет милиона динара за запошљавање. Да ли имате информацију колико је људи запослених кроз тај програм трајно задржало радно место, а колико их је остало без посла након истека обавезе послодавца? Да ли ће се и ове године издвајати новац за такве и сличне програме?

Видовић – У договору са Националном службом за запошљавање претходне године издвојили смо пет милиона динара за ове намене, а од Министарства економије и регионалног развоја добили смо још толико новца. Укупно је запослено 41 лице по принципу новог запошљавања, за шта смо издвајали по 130.000 динара за свако ново радно место. Искуство из претходних година показује да око 30 одсто људи остане на тим радним местима. Највећи проблем је тај што општина Врбас не одређује где ће ко бити запослен већ то ради Национална служба за запошљавање у Београду. Оно што је нама засметало је то што се дешавало да појединци сами себе отпусте и поново се пријаве и по други или трећи пут добију новац за самозапошљавање. Ми знамо да се то дешава, али, нажалост, не можемо на то да утичемо. Међутим, ове године, у договору са Министарством економије, општина би код улагања својих средстава требала да има и потпуну контролу тог новца. Требало би да се формира једна непристрасна комисија у врбаској филијали НСЗ која ће тачно одредити ко ће добити колико новца и за шта.

Што се тиче планова за ову годину, око 30 милиона динара је предвиђено за нова запошљавања и једна смо од ретких општина у Војводини која је обезбедила толико новца. Од те суме, 22 милиона динара је предвиђено буџетом општине Врбас, док је осам милиона издвојено из Покрајинског секретаријата за рад, запошљавање и равноправност полова. Такође, очекујемо и од Министарства економије пет милиона динара, тако да би у овој години у запошљавање требали да уложимо укупно 35 милиона.

vrbas.net - Како функционише владајућа коалиција; да ли су равноправно подељене обавезе и одговорност функционера, па самим тим и заслуге?

Видовић – У принципу, мислим да јесу. Сви у владајућој коалицији се труде да раде што боље. Рецимо, заменик председника Скупштине општине Вељко Цицмил (ЛДП) не ради само свој посао већ и доста других послова, брине се о Канцеларији за младе, као и многим другим пословима који немају директне везе са његовим звањем. Такође, и председница Скупштине општине Марјана Мараш (СПС) се бави питањима родне равноправности, али је и члан многих других комисија, иако она не припада извршној власти. Када је реч о члановима Општинског већа, сваки члан у потпуности даје одговоре на оне проблеме који су у њиховој надлежности. Општинско веће је од септембра појачано и тренутно много боље одговара на своје задатке него што је то радило претходно. Ову коалицију карактерише да свако прича о својим проблемима, не излази само један човек који ће да говори о свему. Сви чланови Општинског већа се појављују у свим јавним гласилима и једнако причају о својим проблемима, јер се најбоље разумеју у њих. Оно што је новина је да смо увели координаторе за образовање, социјална питања, пројекте, екологију, културу и спорт. Чланови Општинског већа су веома често затрпани послом и надлежни су за веома широке области, тако да смо именовали координаторе за одређене области који потпуно волонтерски раде тај посао. Они једноставно мени као председнику општине служе као „глас разума“, јер уз помоћ њих све информације много брже стижу до мене. Чланови Општинког већа више раде на правилницима, мерама и свему ономе што је потребно да се припреми за седницу Скупштине општине, док се координатори баве појединачним проблемима.

vrbas.net - Због чега је дошло до кадровских промена у Општинском већу, ЈП „Дирекција за изградњу“, ЈП „Врбас – гас“  и ЈКП „Стандарду“ и шта је то квалитативно боље данас у односу на време пре тих промена?

Видовић – Сви знамо за проблеме у ЈКП „Стандард“. Радницима су касниле плате и по три месеца и постојало је велико дуговање предузећа, око 150 милиона динара у моменту када је дошло до смене. Имали смо више разговора са коалиционим партнерима око бившег директора овог јавног предузећа Драгана Томашевића и постигнут је договор да се директор промени зато што једноставно није могао да одговори задацима које смо покушавали да спроведемо у том моменту. Требао нам је неко ко брже реагује, ко брже размишља јер су нека времена прошла. Општина нема толико новца за велике субвенције, нема новца да измирује дугове и у предузеће је морао доћи неко ко ће да покрене све то. Тренутно „Стандрад“ дугује запосленим једну плату а ускоро ће то бити пола плате. У наредном периоду се планира да ЈКП „Стандард“ стварно постане једно јако предузеће, тренутно директор прави нову кадровску структуру и претпостављам да ће доћи до снижавања плата у дирекцији и менаџменту предузећа, а до повећања плата радницима који обављају главне послове, као што је то урађено у ЈП за превоз путника.

Када је реч о ЈП „Дирекција за изградњу“ бивши дирекор Давор Крмпот је пронашао боље радно место и зато је отишао. На челу предузећа сада је Љубинко Жугић и мислим да је ЈП „Дирекција за изградњу“ освежена доласком новог директора. И њега су дочекала дуговања од укупно 40 милиона динара, као и додатни дугови за пут Змајево – Куцура, што је у склопу оних дугова које смо наследили од претходне власти. Он је сада направио анализу и полако почео да измирује дугове, уз помоћ локалне самоуправе.

У ЈП „Врбас – гас“ смо имали доста проблема и самим тим је дошло до смене директора Владимира Бијеловића. У његовом случају је било тужби за мобинг и разних других ствари, а и у договору са коалицијом ово јавно предузеће је препуштено СПС-у, као једно мање предузеће, док је ДС, као водећа странка у граду, преузела одговорност над највећим предузећем  ЈКП „Стандард“. То смо тражили од самог почетка, али смо тек након две године успели да се изборимо за то.

Када је реч о Општинском већу, два члана су измењена. Радмила Мусић је дала оставку на место члана Општинског већа задужена за социјална питања због тога што је била у сукобу интереса, јер обавља функцију директора Геронтолошког центра. Она је свој посао радила вандредно добро и остала је волонтерски координатор за социјална питања. Отишао је и Борис Бијеловић због неслагања у раду Општинског већа. Овде се ради тимски и ми имамо један пут пред собом који сви следимо. На та места су постављени Слободан Теофанов, који је са својим идејама освежио нешто што је код нас дуго стајало са стране и почео је да се бави пољопривредном производњом на прави начин. Нови члан Општинског већа је и Каролина Паповић, задужена за месне заједнице и невладине организације, и она је, такође, показала изузетно добар рад.

vrbas.net - Да ли ће бити локалних избора ове године у општини Врбас? Да ли мислите да би било добро да се локални избори одрже у тренутку када су буду одржавали у свим локалним срединама?

Видовић – У разговору са министром за локалну самоуправу Миланом Марковићем изнет нам је став да у општини Врбас не би требало да буде локалних избора, пошто избори који нас очекују у мају нису преверемени већ редовни. Ми смо навикли да имамо превремене изборе, па и оне општине које су имале Привремени орган су улазиле у те изборе. Такође, и према важећем закону, општине које су имале превремене изборе немају изборе, тако да највероватније ми нећемо имати локалне изборе ове године. Мислим да је и боље да избори у општини Врбас буду у октобру 2013. године како би ова локална власт могла да заврши све оно што је започела. Ми смо практично на самом почетку, јер нам је требало две и по године да решимо документацију за пројекте и другу 'папирологију' и могу рећи да смо доста тога успели да урадимо.

vrbas.net - Каква је сарадња локалне самоуправе са вишим нивоима власти?

Видовић – Могу само да похвалим ову врсту сарадње. Са покрајинским институцијама имамо веома добру сарадњу, учествовали смо на многим конкурсима за разне пројекте и често смо добијали средства. Када је реч о сарадњи са републичким институцијама, на нека министарства имамо одређене примедбе, док са неким имамо одличну сарадњу. Пре свега, издвојио бих Министарство за заштиту животне средине од којег имамо обећање да ће издвојити око 50 милиона динара за топловод између биогасног постројења предузећа „Сава Ковачевић“ и Опште болнице. Тај топловод би припадао општини и њиме би обезбедили енергију за Општу болницу, уз смањење потрошње електричне енергије. Истакао бих и добру сарадњу са Министарством пољопривреде, Министарством за локалну самоуправу, затим Министарством за Национални инвестициони план од којег смо добили 252 милиона динара за изградњу канализационе мреже у општини Врбас.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"