МИРА МИЛОВИЋ, директорица КЦ Врбас

Мира Миловић
директорица Културног центра Врбас
у разговору за vrbas.net ...

    Пошто се испоставило да организациона и програмска концепција коју је у претходној години успоставио Културни центар Врбас, доноси добре резултате, питали смо Миру Миловић, директорицу и ове године наставићемо да радимо по таквим програмима.

    vrbas.net : Шта подразумева нова организациона концепција у раду Културног центра ?
    Мира Миловић – Нова организациона концепција подразумева настојање да се оствари чврста веза између Културног центра у Врбасу и организационих јединица у селима општине. Све јединице, изузев Бачког Доброг Поља које има свој КУД, прихватили су овај модел и тако смо објединили и објекте, и кадрове, и ношње, и инструменте, и сценографију, сав потенцијал којим култура располаже. Суштина је стварати што више доброг програма и обогатити понуду, свим становницима општине. Ускоро ће у Равном Селу бити активиран Дом културе о ком ће се старати Месна заједница, док ће КЦ врбас понудити свој програм, али ће и њихови програми бити приказивани у Врбасу. По овом моделу ће се радити и у осталим местима, а слична сарадња је успостављена и са културним институцијама у Војводини.

    vrbas.net : Хоће ли се нешто мењати у програмској концепцији ?
    Мира Миловић - Када се говори о програмској концепцији, и ове године, као и претходне када је уведена, инсистираће се на очувању и неговању старих и проверених вредности типа Фестивал поезије младих, рецитовање и култура говора, фолклор, драмско и балетско стваралаштво, музејске поставке, тј. они садржаји по којим је Врбас одавно познат. Настојаћемо да биоскопу удахемо нови живот и повратимо публику и спречимо судбину стотина биоскопа који су у Србији затворени претходне године. Неговаће се и нови садржаји и форме, уведени претходне године. Ради се о Градском хору, обновљеном после 30 година, Дечијем хору, првој опери која је икада постављена у Врбасу, концертима класичне музике, школе фолклора у свим основним школама у општини Врбас, школа глине, нове изложбе у Музејској збирци и Галерији. Програмску концепцију прихватио је и Управни одбор Културног центра и ускоро ће се о њему изјашњавати и одборници СО Врбас.

    vrbas.net : Планира ли Културни центар организовање Културног лета 2006 ?
    Мира Миловић – Прошле године организовали смо манифестацију која је трајала 50 дана и понудила 50 програма, али је изведена са веома малим новчаним средствима. Радили смо све сопственим снагама јер смо се одрекли одређених средстава у корист завршетка зграде позоришта. Било је доста тешкоћа које су превазиђене ентузијазмом и ангажованошћу наших запослених. Планирамо сличну манифестацију и овог лета, али смо се договорили да уколико кренемо у акцију, морамо обезбедити монтажно демонтажну позорницу и боље озвучење. Међутим, имамо најаве да ће на сали позоришта ускоро кренути завршни радови и уколико то буде тачно, поново ћемо се одрећи средстава у корист изградње. У том случају културно лето одрадићемо сами и већ сада се спремају посебни програми, посебно за градски и дечији хор.

    vrbas.net : Које су тренутне активности аматера Културног центра ?
    Мира Миловић - Тренутно су актуелне смотре и такмичења наших аматера. Рецитатори су први кренули и већ сада се налазе на покрајинској смотри и очекујемо прве награде у 2006. години. Имали смо и општинску смотру драмског стваралаштва за одрасле и од четири представе три су постављене у Културном центру, Мушица и две представе из Куцуре, Ковачи и Покондирена тиква. Следи и смотра дечијег фолклора, хорова и оркестара и спремљено је седам нових кореографија. Искусни фоклораши спремају четири нове кореографије. За крај јула планира се наступ Дечијег хора који ће, уз пратњу тамбурашког оркестра, изводити српске песме 19. и 20. века. Градски хор планира посебан програм који се бити велико изненађење.

    vrbas.net : Који су највећи проблеми у раду Културног центра Врбас ?
    Мира Миловић – Као директор ове куће осећам велико олакшање чињеницом да плате свих запослених стижу на време. Иначе, проблема имао доста, највише у самим објектима. Наши аматери раде у неусловним просторијама, не само по селима где је највећи проблем грејање, већ и у Врбасу. Једини простор за сценско извођење је биоскоп у ком су наши радници сами направили камерну сцену. За сада највише аматера вежба у учионицама, фискултурним салама које изнајмљујемо, холовима, канцеларијама, али поред таквих услована поносна сам на резултате Културног центра и запослених у њуму. Док неки у окружењу имају проблем да попуне опремљене сале програмом, ми се довијамо на разне начине како да припремљени програм прикажемо на адакветним местима. Теба нам простор, односно треба нам позориште и то је приоритет свих приоритета.

КУЛТУРА

Графике Кристине Карлсен у Галерији КЦ

06. јул 2020. КУЛТУРА

Графике Кристине Карлсен у Галерији КЦ

Иако је за уторак, 07. јул, било најављено отварање излож...

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

01. јул 2020. КУЛТУРА

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

У оквиру издавачке делатности Народне библиотеке "Данило ...

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

20. јун 2020. КУЛТУРА

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

Градском музеју Културног центра Врбаса одобрена су средс...

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

17. јун 2020. КУЛТУРА

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

Ликовна галерија Културног центра Врбаса приредила је изл...

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

20. мај 2020. КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

Ликовна галерија Културног центра Врбаса наставља са радо...