Председник општине Врбас
мр Жељко Лаиновић

у разговору за vrbas.net ...

 
 

vrbas.net : Који су инвестициони приоритети локалне самоуправе општине Врбас у 2005. години ?
Лаиновић:   »Наши приоритети односе се на две крупне инвестиције, у првом реду то су куповина зграде ПИК »Бачка« и завршетак треће фазе изградње колектора отпадних вода. Не кажем да је куповина нове зграде пресудна или најважнија ствар коју би требали урадити, али идеја да све општинске службе буду у истој згради и функционишу као сервис грађана на једном месту, уверава нас да би ова трансакција била права добит за целу општину. Поред тога, на добитку ће бити и сам комбинат јер ће на тај начин бити заустављен његов пут ка стечају и многе особе остаће на радним местима. Наша максимална понуда износи 110 милиона динара и зграда Дирекције за изградњу.
   Други приоритет је изградња треће фазе колектора. Завршетак ових радова је предуслов за прикључење насаља Виногради и Мађар Шор на канализациону мрежу. Ипак, овај пројекат не односи се само на приватне прикључке, већ и на отпадне воде Витала и Царнеxа који би требали бити укључени у његову реализацију«.
врбас.нет : Значи ли ово да ни у 2005. години неће бити средстава за завршетак зграде Дома културе?
    »Када је у питању зграда Дома културе, настојимо да створимо повољан амбијент и успоставимо сарадњу локалне самоуправе и привреде у граду како би и они могли да учествују у оваквим пројектима. Сви представници привреде морају да знају радници фабрика и њихова деца такође користе културне и друге садржаје и да су ови и слични пројекти и њихова корист«.

vrbas.net : Колико успешну сарадњу нова општинска власт има са представницима покрајинске и републичке власти?
Лаиновић: »Када радите послове ове врсте морате да сарађујете са свим нивоима власти, од месне самоуправе до републичких органа. Сарадња се негде одвија изузетно добро, негде наилазите на примитивна избегавања, али сам сигуран да ћемо створити услове за пролаз и отворене контакте на свим нивоима.
     Поред обострано добровољне сарадње, у неким случајевима морамо прибегавати притисцима, јер су наши проблеми, од екологије, преко инфраструктурних проблема, до саобраћајница, ствари које се морају решавати. Из канцеларије се не може ништа урадити и морамо бити присутни и у Новом Саду и у Београду«.

vrbas.net : На рачун нове власти често се чују критике да је у општинској управи и јавним предузећима веома брзо запослила већи број људи, што може бити превелико оптерећење за буџет. Колико је особа стварно добило радна места?
Лаиновић: »На седници Скупштине општине дали смо тачан податак колико смо ми примили људи, колико смо наследили од претходних власти и свакако је да је тај број много мањи од оних којима се олако барата.
     Искрено, да могу ја бих примио још много више и на тај начин решио исто толико егзистенцијалних проблема многих породица. За то је потребно више времена у ком ћемо створити прави амбијент за запошљавање«.

vrbas.net : Владајућу коалицију сачињавају четири странке. Какву међусобну сарадњу имају ове партије и догађа ли се да страначки интереси стану на пут функционисању коалиције?
Лаиновић:  »Тренутна сарадња је веома добра. Сви смо се поставили као нормални људи, имамо одличну комуникацију и сви који су ушли у коалицију, ушли су у њу без комплекса. Ко уђе искључиво из ускостраначких интереса, њему су врата отворена, али не за улазак већ за излазак«.

vrbas.net : По чему ће се памтити 2004. година?
Лаиновић:  »Година за нама памтиће се по изборима за локалне органе власти, по журби да се много тога урадити пред гласање, али не могу да кажем да је све лоше и да није урађено и доброг.
     Памтиће се и по прављењу ровова између неких политичких група, али ипак народ је на изборима рекао шта жели.
    Такође, памтиће се по великом броју отказа које су добили многи запослени и по погоршаној социјалној карти града. Ми желимо да направимо амбијент сваке врсте да би грађанима општине Врбас било боље«.

КУЛТУРА

У Ликовној галерији од четвртка излажу деца

17. сеп 2019. КУЛТУРА

У Ликовној галерији од четвртка излажу деца

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у ч...

Књига Горана Лабудовића донела признање и издавачу

16. сеп 2019. КУЛТУРА

Књига Горана Лабудовића донела признање и издавачу

Недавно награђени роман Горана Лабудовића Шарла ''Ветрушк...

Велики успех младих гуслара из Врбаса

02. сеп 2019. КУЛТУРА

Велики успех младих гуслара из Врбаса

Чланови Школе гусала "Вук Мандушић" имали су запажен наст...

Изложба минијатура Мирка Ћирића

13. авг 2019. КУЛТУРА

Изложба минијатура Мирка Ћирића

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у ч...

Две изложбе фотографија у Градском музеју

09. авг 2019. КУЛТУРА

Две изложбе фотографија у Градском музеју

Тачно у подне у Градском музеју Културног центра Врбаса о...