Нових три милиона динара за Програм ЕЕ санације кућа и станова

Општина Врбас и Министарство рударства и енергетике склопили су данас нови уговор о заједничком финансирању Програма енергетске ефикасности санације стамбених зграда, породичних кућа и станова. Укупна средства за реализацију Програма утврђена су на три милиона динара, по 1,5 милиона динара од стране оба потписника.

Ово је други уговор ове врсте који се склапају општина Врбас и Министарство рударства и енергетике. И први, који је у потпуности реализован почетком јануара, вредео је три милиона динара и тада је склопљено 35 уговора са грађанима о суфинансирању пројеката унапређења енергетске ефикасности на стамбеним објектима заменом прозора и врата.

"Овај велики пројекат пуно значи на локалном нивоу, доноси корист домаћинствима али и целој држави. Овај пројекат треба да нам омогући да смањимо наше трошкове, пре свега, и потрошњи топлотне енергије, да смањи рачуне домаћинствима најмање за 25 до 30 процената, када замене прозоре и врата и направе бољу изолацију, када замене котлове или ставе соларне панеле. Замислите онда колико ћемо уштедети у заштити животне средине, односно у еколошким трошковима у наредних неколико месеци када буде завршен овај пројекат", истакла је Зорана Михајловић, министарка рударства и енергетике.

Реализацију Програма финансирања активности и мера унапређења енергетске ефикасности у 2022. години, спроводиће Управа за финансирање и подстицање енергетске ефикасности, као орган у саставу Министарства рударства и енергетике. Средства за ову намену обезбеђена су на основу Закона о буџету Републике Србије за 2022. годину. Одлуком о избору Програма објављено је да ће средства добити 151 локална самоуправа у укупном износу од 966 милиона динара.

Задатак свих општина које су ушле у Програм енергетске ефикасности за ову годину биће спровођење новог јавног позива, најпре за избор извођача радова, а затим и за избор грађана којима ће помоћи у санацији породичних кућа.

 

КУЛТУРА

Јавни позив да будемо читаоци

22. сеп 2022. КУЛТУРА

Јавни позив да будемо читаоци

"Читање обликује човека..., треба живети књижевност..., п...

Песник Саша Нишавић добитник награде "Алексије Везилић"

20. сеп 2022. КУЛТУРА

Песник Саша Нишавић добитник награде "Алексије Везилић"

Песник Славомир Саша Нишавић добитник је књижевне награде...

У четвртак концерт "Ој Косово Косово" Данице Црногорчевић

19. сеп 2022. КУЛТУРА

У четвртак концерт "Ој Косово Косово" Данице Црногорчевић

Уз благослов Епископа бачког др Иринеја, Црквена општина ...

ЦКР организује сусрете српских књижевника у Врбасу

15. сеп 2022. КУЛТУРА

ЦКР организује сусрете српских књижевника у Врбасу

Након књижевног скупа "Lingua Pannonica", сусрета војвођа...

"Црногорско свијетло оружје" у Градском музеју

15. сеп 2022. КУЛТУРА

"Црногорско свијетло оружје" у Градском музеју

Отварањем изложбе под називом "Црногорско свијетло оружје...