ИНТЕРВЈУ - Владимир Увалин: Врбас је моја недовршена прича

Владимир Увалин, историограф и хроничар Врбаса, овогодишњи је добирник Награде општине Врбас, најзначајнијег признања које се додељује поводом 20. октобра - Дана општине Врбас. Пажњу читалачке јавности Увалин је скренуо серијом монографских записа и чланака о Врбасу, његовим установама и покретима, чиме је многим љубитељима историје приближио Врбас од пре више деценија и заувек од заборава сачувао многе људе и догађаје.

О свом раду и плановима у интвјуу за vrbas.net говори Владимир Увалин.

vrbas.net: Обично када се промишља о историјографији већина усмерава своје мисли на велике историјске тренутке и догађаје. Где лежи ваша мотивација за историографијом на микро плану, подједнако важном за добро познавање прошлости?  

Увалин: Љубав према историографији почела је од прикупљања породичних ствари. предмета за становање и одевање, писаних докумената, уверења, решења и сличног, и фото докумената, породичних слика, дешавања, која говоре о времену након Другог светског рата, доласку мојих родитеља и сродника у Врбас. Мој истраживачки рад у области историографије Врбаса започео је пре осам година. Интересовање је усмерено на период од ставарања Краљевине СХС/Југославије до данас. У односу на период између два светска рата, писање друштвених, културних, образовних и привредних дешавања после Другог светског рата чини нам се исувише блиско. Међутим, када схватимо да смо ушли у осму деценија од тада, постајемо свесни да је то знатно више од просечног људског века. Различитим избором тема објединио сам све то у више целина и тако дао реалну слику о том времену на овом простору, а што је објављено и публиковано у шест монографских записа и 20 чланака у периодикама. Догађаји су темељно и систематски обрађени и већином до тада у историографији Врбаса мало познати.

vrbas.net: Шта су ваши извори за писање књига, где се они налазе и чувају и колико је тешко пронаћи потребне материјале?

Увалин: Имајући у виду да сам запослен у Основној школи "Петар Петровић Његош", те да ми је архивска грађа ове делатности од Другог светског рата доступна, определила ме је да издам свој први монографски запис Летопис Основне школе у Врбасу 1944-1951, објављен 2011. године. Више дана проводио сам истражујући архивску грађу у Новом Саду (Архив Војводине и Историјски архив града Новог Сада), периодике и књижних наслова у Матици српској, у Сомбору (Историјски архив и Средња пољопривредно-прехрамбена школа), у Футогу (Пољопривредна школа са домом ученика) и Београду (Архив Србије и Архив Југославије). По добијеном благослову протојереја Далибора Купусовића, омогућен му је увид у архивску грађу Световаведенске цркве у Врбасу. У последње време, сазнавши за овај мој истраживачки рад, поједини Врбашани су ми омогућили увид и коришћење докумената из њихових приватних архива. Писани трагови и документи и догађаји који су се брзо смењивали, определила су ме у намери да сачувам и забележим, да се не заборави, све оно што је било важно за живот, за становнике Врбаса.

vrbas.net: Колико сте књига написали до сада и којим темама су оне посвећене?
    
Увалин: "Привреда Врбаса 1945-1951", објављена је 2013. године, а након тога, сваке наредне године, следе: "Средња пољопривредна школа у Врбасу" (1945-1952), "Пионирска организација Врбаса" (1945-1951), "Прва осмолетка - Основна школа 'Петар Петровић Његош' Врбас" (1951-2016) и "Од музичког течаја до ОМШ у Врбасу" (1952-2017), објављена јуна 2017. године. Сами називи монографија казују нам које су теме истражене.     Све ове монографске записе издала је Народна библиотека Данило Киш у Врбасу. Истовремено, у периодици сам објавио чланке везане за историографију Врбаса пре и после Другог светског рата. Чланци су објављени у Годишњаку Историјског архива града Новог Сада, Трагу, часопису за књижевност, уметност и културу, Врбас, и Голији, часопису о традицији, култури, екологији и друштву, Никшић.

vrbas.net: Којим темама имате намеру да се бавите у будућности?

Увалин: Како бих употпунио дешавања између два светска рата у Врбасу, до краја године у Годишњаку ИАГНС за 2017. годину објавиће се нова тема, чланак под називом Грађанске школе у Врбасу (1930-1940). Планирам да нареде године монографски прикажем физичку културу, кроз соколски систем и соколско васпитање, у оквиру Соколског друштва Врбас (1919-1941).

vrbas.net: Шта за вас значи Награда општине Врбас?

Увалин: За мене ова награда значи много. Значи да је мој истраживачки рад имао смисла. Хвала локалној самоуправи што је подржала овај мој рад. После овог изузетног друштвеног признања имаћу још већу вољу и жељу да дарујем нашем Врбасу неке нове историографске податке, чиме ће се богатити његова баштина, а ја тиме оправдати свој мото - Врбас је моја недовршена прича. Посебну захвалност дугујем господину Милану Глушцу, председнику општине Врбас, као и другим људима добре воље, који имаше разумевања да моји монографски записи угледају светлост дана, те тако постану део писане историје ове средине.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"