Република Србија
Аутономна Покрајина Војводина
ОПШТИНА ВРБАС
- Одбор за утврђивање и спровођење Програма активности у току “Дечије недеље” у општини Врбас
Број: Сл./2018.
Дана: 27.09.2018.године
Тел: 021/7954-044
21460 ВРБАС, М.Тита 89.

ПРОГРАМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДЕЧИЈЕ НЕДЕЉЕ

„Моје је право да живим срећно и здраво“-

Од 1. до 7.октобра 2018.године 

Да бисмо промовисали директно учешће деце у друштвеном животу кроз слобосно формирање и изражавање мишљења о свим питањима која их се тичу у складу са мотом  Дечије недеље „Моје је право да живим срећно и здраво“-за одрастање без насиља, Препорука је да се одрже радионице са ученицима на теме препознавања и адекватног решавања насиља било оно вербално,физичко или дигитално насиље.

    Превенцији заштити деце од насиља и подстицање толеранције у читавом друштву у току Дечије недеље Пријатељи деце Србије организују он-лине интернет кампању  „ЗАГРЉАЈ-ЗА ОДРАСТАЊЕ БЕЗ НАСИЉА“. У оквиру кампање се позивају  грађани,деца да овековече  тренутке у којима ће као симбол ненасилне комуникације бити ЗАГРЉАЈ.

   1)  У понедељак 01.10.2018. године у 10,00 сати  на Тргу Николе Пашића деца из вртића „Бубица“,“Шећерко“,“Сунцокрет“ цртање на Тргу,пуштање балона жеља,израда беџева. ЈКП „Комуналац“ у сарадњи са ПУ „Бошко Буха“, организоваће  еколошку радионицу у оквиру пројекта „Природу чувам, јер природу волим“.

 -  У понедељак 01.10.2018. године у 13,00 сати  у биоскопу „Југославија“, у оквиру отварања „ Дечије недеље“  биће  изведена позоришна представа Жељка Весељка.

          Културни центар Врбаса је задужен за озвучење током трајања програма отварања.

  • У понедељак 01.10.2018. године у 1о часова  Организоваће се посета ОШ „ПетарПетровић Његош“ Геронтолошком центру поводом међународног Дана старих лица. “. Носилац активности  Михајло Симић,Геронтолошки центар Врбаса.

 Истог дана у 11 часова је организована радионица у Клубу за стара  и одрасла лица  „Градимо мостове међу генерацијама“. Организоваће се посета деце из вртића „Полетарац“. Носилац активности је Геронтолошки центар Врбаса.

    Препорука Пријатеља деце Србије је да се организује сусрет  деце и старијих,игровних и стваралачких активности под називом „Мост међу генерацијама“ .

  • У понедељак 01.10.2018. године у 17,00 сати  у биоскопу „Југославија“ ће се одржати аудиција за децу основних школа  у оквиру пројекта Удружења грађана „Хоризонт“  под називом „Хоћу да кажем“. Пројекат се одржава под покровитељством општине Врбас са циљем превенције међувршњачког насиља.            

2)   У  уторак 02.10.2018. у 12 часова  ће Црвени крст Врбас имати активности волонтера у трајању од 60 минута на Тргу Николе Пашића са циљем промоције волонтаризма младих у Црвеном крсту и радионице-обуке ученика за пружање самопомоћи током  боравка у природи уколико дође до уједа инсекта или неке повреде.

-   Конкурс за ликовне радове на тему “ Моје је право да живим срећно и здраво!” траје од 01. до 07. октобра, 2018. године. Потребно је доставити Културном центру Врбас по 5 радова  ученика основних школа узраста 1-4 и 4-8 разреда,  средње школе 1-4 разреда.

 - Конкурс за литерарне радове основних и средњих школа и ликовне радове предшколског узраста и  деце из Удружења за помоћ МНРО „Кућица“ Врбас  и „Мултиарт“. 

 на тему “Моје је право да живим срећно и здраво ” траје од 01. до 07. октобра 2018. године. Потребно је доставити по 5 радова библиотеци “Данило Киш” у Врбасу. 

  • Библиотека “Данило Киш” Врбас ће у току Дечије недеље имати бесплатан упис ученике основних школа. За ученике у свим насељеним местима општине Врбас ће се огранизовати књижевни програм са песникињом Татјаном Пуповац који је намењен ученицима првих разреда основних школа.
  • Центар за физичку културу „Драго Јововић“ ће у току трајања Дечије недеље омогућити бесплатан улаз за децу на базен радним данима од 19 до 22 часа и за викенд од 12 до 19 часова.
  • У уторак 02.10.2018. у   17  часова у биоскопу „Југославија“   ће  се организовати трибина о безбедности деце на интернету - „Тијана-клик“( Фондација Тијана Јурић ). Предвиђено је да буду присутни сви ученички парламенти основних и средњих школа.
  • У уторак 02.10.2018.представа „Пипи Дуга Чарапа“   поклон представа деци  ПУ у вртићима „Бубица“,“Полетарац“ и „Звездица“.

3)   У  среду 03.10.2018. у 12 часова  ће Црвени крст Врбас имати активности волонтера у трајању од 60 минута у парку природе „Јегричка“  са циљем промоције волонтаризма младих у црвеном крсту и радионице-обуке ученика за пружање самопомоћи током  боравка у природи уколико дође до уједа инсекта или неке повреде. Учествују ученици ОШ „ Јован Јовановић-Змај“ из Змајева и „ Бранко Радичевић“ из Равног Села

-   У  среду 03.10.2018 у  10  часова у ССШ „ 4. јули“  ће  у организацији Центра за социјални рад Врбас  одржати предавање ученицима  ССШ „ 4. јули“  на тему „ЗА ОДРАСТАЊЕ БЕЗ НАСИЉА“. О врстама насиља и начинима превазилажења насиља - Вршњачко насиље, предавачи Дарија Радовић Крчмар и Маја Петровић

- У среду 03.10.2018. у 11 часова у ОШ „ Светозар Милетић“ ће  у организацији Центра за социјални рад Врбас  одржати предавање ученицима  ОШ „ Светозар Милетић“  на тему „ЗА ОДРАСТАЊЕ БЕЗ НАСИЉА“. О врстама насиља и начинима превазилажења насиља - Вршњачко насиље, предавачи Дарија Радовић- Крчмар и Маја Петровић  

- Предшколска установа „Бошко Буха“ организује традиционалну акцију прикупљања хуманитарне помоћи „Деца деци“.

4.) - У четвртак, 04.10.2018. године у    10   часова биће уприличен  Дан отворених врата (пријем код председника општине). Потребан је долазак ученика- представника ученичких парламената / 3-4 / са  наставником грађанског васпитања основне и средње школе као и једна најстарија васпитна група из предшколске установе и деца из Удружења за помоћ МНРО „Кућица“ Врбас  и „Мултиарт“

- У четвртак, 04.10.2018. године продајна изложба у вртићу у Равном  Селу.

У четвртак, 04.10.2018. године у биоскопу „Југославија“  у 12 часова ће бити уприличен  књижевни програм дечијег песника Бранка Стевановића са  ученицима четвртих разреда основних школа . Активост се одвија у организацији библиотеке „Данило Киш“.

У четвртак, 04.10.2018.год. са почетком у 17  часова  на Тргу Николе Пашића  се организује  Сајам спорта  „Ја,мама,тата и спорт“.

6.) У петак, 05.10.2018. у 10 часова у ЦФК “ Драго Јововић ”- на терену

            за мали фудбал  у оквиру “Дечије недење” одржати 13.турнир.

            Право наступа на такмичењу имају репрезентације 5. и 6. разреда.

Екипу чине 10 играча од тога 5 играча у игри / 5 + 1 / и 5  резервних играча. Учествује девет екипа.

У случају лошег времена такмичење ће се одржати у великој дворани  ЦФК “ Драго Јововић“. 

Напомена: За све школе са села, које учествују на турниру од стране СО Врбас биће обезбеђен аутобус испред школе и то по следећој сатници:

  • у Куцури у 8 часова и 15 мин.
  • у Савином Селу у 8 часова и 30 мин.
  • у Равном Селу у 8 часова и 50 мин.
  • у Змајеву у  9 часова и 5 мин.
  • у Б.Д.Пољу  у 9 часова и 20 мин.

-У петак, 05.10.2018. у 10 часова ће бити организован  маскенбал  у „Полетарцу“, „Цицибан“ и осталим објектима ПУ „Бошко Буха“

      -У  петак, 05.10.2017. у  17 часова, у просторијама  удружења, МНРО „ Кућица“ ће извести драмску радионицу.

   У петак, 05.10.2018  продајна изложба слаткиша деце из вртића „Звездица“  на Тргу Николе Пашића.

7.) У суботу, 06.10.2017. у 11 часова ће УГ „ Мултиарт“ у сарадњи са Исидором Миљанић ,академском вајарком , одржати ликовну радионицу у просторији Канцеларуије за младе у Врбасу.

8.) Током свих дана обележавања „ Дечије недеље“ биће емитована музика на тргу Николе Пашића у термину од 9 до 12 часова и од 15 до 18 часова. Разглас и музику обезбеђује Културни центар, Врбас. Током трајања „Дечие недеље“ сваког дана деца из Предшколске установе, ученици основних и средњих школа и деца МНРО удружења могу имати своје програме по жељи.

 9.)Током дечије недеље, свих 5 радних дана ( од 01.10. до 07.10. 2018.)  биће организована продајна изложба од стране МНРО „Кућица“ испред зграде Општине у Врбасу.

 

ПРЕДСЕДНИЦА ОДБОРА
с.р.Марјана Мараш

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"