Слика Боја на Косову у храму Ваведења Пресвете Богородице

У Градском музеју Врбаса презентовани су резултати радова на рестаурацији зидног сликарства у храму Ваведења Пресвете Богородице у Старом Врбасу. Наиме, током реализације пројекта заштите мотива на зидовима цркве, сликар рестауратор Драган Станојевић открио је до сада непознату слику са мотивима Боја на Косову, а након вишемесечног рада она је "враћена у живот" и поново је доступна јавности.

"Трогодиши рад на рестаурацији и конзервацији слика у нашем храму Ваведења Пресвете Богородице завршио је великим и значајним открићем за наш град и наше културно наслеђе. Ради се о ретком приказу Боја на Косову и сада се поново пред нама, захваљујући раду Драгана Станојевића, ова слика појављује у пуном светлу и сјају. Веома је важно да је Покрајинска влада чула и разумела Српску православну цркву у Врбасу и да је финансирала овај пројекат, јер реткост је наићи на овакву врсту приказа. Слика се крила испод новијих слојева и наноса боје и после свих спроведених радова Врбас треба да буде поносан на ово што је добио, што је заправо имао али није знао да има, оно што је Драган Станојевић изнео на светлост дана. Сигурно ћемо у сарадњи са СПЦ радити на промоцији ове слике и покушати да и ова позиција буде део културне понуде Врбаса", рекла је Весна Гргуровић, руководитељка Градског музеја Врбас.

Сликар рестауратор Драган Станојевић, говорио је окупљенима у Градском музеју, међу којима је био значајан број гимназијалаца, о поступку рестаурације, истичући да је слика, по свој прилици, из 1801. године. "Током радова пронашли смо један натпис који говори о наведеној години, иако је прилично оштећен и не може се прочитати до краја. Тема Боја на Косову, толико важна и честа у нашем народу, али ови мотиви налазили су се испод више слојева новијих кречних премаза боје, чак је она невидљивија постала и изградњом галерије за појце, али смо успели да је пронађемо, иако неочекивано. Желели смо само да видимо колико има бојених слојева и каква је била ранија декорација и орнаментика, без очекивања да ту можемо наићи на сликарство, међутим наишли смо на слику која је велика, фигурална композиција, ширине чак седам метара а висине три метра. Сачувани су делови композиције, било је јако тешко уклонити премазе а не оштетити слику, рестаурација саме слике трајала је три месеца и задовољни смо колико смо успели да урадимо", рекао је, између осталог, Станојевић.   

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"