Милану Белегишанину награда "Карољ Сирмаи"

Милан Белегишанин, писац из Новог Сада, овогодишњи је добитник књижевне награде "Карољ Сирмаи". Ову престижну награду наизменично додељују Темерин и Врбас, градови у којим је Сирмаи живео и радио, и то писцима који пишу на мађарском, односно српском језику. Ове године на реду је био Врбас и награда је Белегишанину свечано уручена у Градском музеју Културног центра. Меморијални одбор "Карољ Сирмаи" књижевну награду додељује у сарадњи са Културним центром Врбаса и Културним центром "Лукијан Мушицки" из Темерина.

Милан Белегишанин, прозни писац, сценариста, филмски и позоришни редитељ, према одлуци жирија који су чинили Зоран Ђерић, председник, Мирослав Алексић, Фрања Петриновић, Ђезе Бордаш и Иван Негришорац, чланови, награђен је за књигу прича "Осмех и остала чуда".

"Његова најновија збрика прича, 'Осмех и остала чуда' (Академска књига, Нови Сад, 2023), већ у наслову наговештава атмосферу књиге - осмех, смешак који озарује Белегишаниново целокупно стваралаштво (и филмско и књижевно). Али и 'чудо' и чудесност коју запажа у свакодневици, а која наше једноставне животе онеобичава и подиже у неку другу димензију, дајући им на тај начин тајанствене ореоле и неку магичност. У овој књизи је запажена 'еманација плавог, као симбила чистоте и небеске трансцеденце и блесај ореола' (Љиљана Пешикан-Љуштановић), која 'озарује све приповетке, а прича, која је чудо по себи, постаје прича о чуду'. Ове приповетке се, значи, крећу од реализма ка неореализму, од истине ка бајци, од стварних догађаја ка сновима. Има у њима 'дубоког, истинског саосећања за људска искушења и странпутице какво доноси истинска животна зрелост човека и ствараоца, али, истовремено, њих прожима дубока, дечја жеља за хармонизацијом страшног света одраслих'. У овим речима Љиљане Пешикан-Љуштановић суштина је Белегишаниновог стваралаштва, како прозног, тако и филмског, али и позоришног, ако не парадоксалност, онда непрестано контрастирање различитих светова и виђења, које понекад изазива смех, а понекад и сузе", истакао је у образложењу одлуке Зоран Ђерић, председник жирија Меморијалног одбора "Карољ Сирмаи".

Овогодишњи лауреат више пута награђиван је за свој филмски и позоришни рад; добитник је награде "Славуј Хаџић", Октобарске награде Општине Беочин, као и награде "Петар Лаловић" за нарочит допринос подизању свести о екологији на филму, а ово му је прва књижевна награда.

"Себе сам васпитао да искључиво радим у сликама и неке слике се лакше постижу документарним филмовима, неке у позоришту, а неке у литератури, зависно од њиховог карактера, и тако сам се и ја одлучивао за медиј. Литература је медиј у којем је човек остаје сам са собом и награђена књига, 'Осмех и остала чуда', у турбулентном времену у ком је уметност на маргинама, одраз је потребе да се човек осмехне, за шта је потребна и храброст. Осмехнути се значи помало имати креативни, иронични однос према стварности, значи волети бајку и магију, и покушао сам да тај карактер осмеха, исцелитељски и магични, инкорпорирам у приче у овој књизи. Ово ми је прва награда у литератури, изузетно ми је драго што је баш ова награда у питању. Награда која је толико специфична за Војводину јер се односи и на мађарске и на српске ауторе, и не само то, награда 'Карољ Сирмаи' је и награда за новелистику. Зар има нешто лепше него у Војводини, у једном мултикултуралном простору, добити такву награду?, рекао је примајући награду Милан Белегишанин.

 

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"