Усвојен програм обележавања Дана Русина

Организациони одбор централне прославе Националног празника Русина, чији ће домаћин 17. јануара 2015. године бити Врбас и Културно просветно друштво "Карпати", утврдио је коначан програм прославе највећег празника Русина. Овај датум, 17. јануар, изабран је за Дан Русина јер је тог датума 1751. године, за време владавине царице Марије Терезије, потписан први званични документ о насељавању 200 русинских гркокатоличких породица на простор тадашње пустаре Велики Крстур.

Програм почиње спортским играма у 10.00 часова, а наставља се у просторијама КПД "Карпати" у 13.00 часова постављањем етно-столова. За 14.30 часова заказано је отварање изложбе Кристине Гшвенг у Галерији Културног центра Врбас, а за 15.30 часова промоција књиге "Русини у Врбасу",  у свечаној сали Гимназије "Жарко Зрењанин". У 17.00 часова је литургија у Гркокатоличкој цркви у Старом Врбасу, у 19.00 изложба у Галерији Културног центра, док у 20.00 часова почиње Свечана академија у сали биоскопа "Југославија". Након академије биће организован коктел у ЦФК "Драго Јововић".

Састанку Организационог одбора присуствовали су и чланови који су представници општине Врбас - Ксенија Бенце, Јована Вујтовић и Виктор Бесермењи. Такође, ово тело је усвојило и идејно решење за сценографију. Као најлепше идејно решење изабран је предлог академске сликарке из Врбаса Горане Биљње и њен предлог биће искоришћен за сценографију, плакат и позивницу. На изложби ће бити представљени и радови других учесника конкурса за идејно решење - Силвестера Макаија, Владе Њарадија и Јанка Ленђера.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"