"Разиграно родитељство" за лепше и здравије одрастање

У завршном кораку реализације пројекта "Подршка локалним самоуправама за ширење добрих политика и пракси подршке родитељству" - "Разиграно родитељство", данас су учесницима у програму - Предшколској установи "Бошко Буха", Дому здравља "Вељко Влаховић" и Центру за социјални рад, уручене вредне донације за лакше спровођење новоусвојених пракси. Овај програм и пројекат заједно координирају УНИЦЕФ и ЛЕГО Фондација, а општина Врбас постала је његов део уз подршку Сталне конференције градова и општина - СКГО.

"Циљ  програма 'Подршка подстицајном родитељству кроз игру', је да се унапреди квалитет услуга за децу раног узраста и њихове родитеље, кроз подршку родитељима у стварању сигурног окружења, доброг здравља, одгајања у складу са потребама детета и раног учења кроз игру. Програмом су покренуте промене на четири нивоа: родитељске праксе, институционалних и професионалних капацитета здравства, образовања, социјалне заштите и локалних услуга намењених пружању доступне, квалитетне и одрживе подршке родитељима, затим јавних политика и прописа, као и уравнотеженог учешћа оба родитеља у подизању деце и развоју односа родитеља и детета од рођења", истакла је приликом уручивања донација Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас. Као посебну вредност пројекта Алексић је истакла да су из њега "израсле" три нове услуге у општини Врбас - услуга породичног сарадника у Центру за социјални рад, Школица раног развоја у Предшколској установи, и Школица родитељства у Дому здравља. 

Све установе које су добиле донацију - лаптоп рачунаре, мултифункционалне колор штампаче, пројекторе, интерактивне табле, танграме и другу опрему, већ раде на реализацији пројекта и остварују значајне помаке у оспособљавању запослених. Татјана Радовић Тадић, патронажна сестра и координаторка у УНИЦЕФ-овом пројекту "Разиграно родитељство", покушаће да усвојене вештине и знања имплементира у Дом здравља "Вељко Влаховић".

"Наша установа, Дом здравља, организоваће ускоро Школу родитељства. У Школи за труднице до сада нисмо имали очеве, а сада их мотивишемо и ангажујемо за Школу родитељства. Прилагодоли смо теме које обрађујемо у Школи за труднице, новом програму под називом Подстицајно родитељство, и увели у рад нове стручњаке попут психолога, педагога, педијатра и педијатријске сестре. Очеви ће сада имати прилику да боље и активније учествују у раду и пронађу своје место у бризи и нези беба, осетиће се корисније, а бебе и деца ће бити задовољнији, имаће бољу повезаност са радотељима, за добробит целе заједнице", рекла је Радовић Тадић.

Теме "Разиграног родитељства" обрађиване су и у ПУ "Бошко Буха" и чак 18 практичара установе прошло је кроз обуку коју предвиђа овај пројекат.

"Неке сегменте програма већ примењујемо у нашем свакодневном раду са родитељима. Планирамо веће учешће очева у разним активностима, организујемо радионице за тате, које су биле лепо посећене, а организовали смо и трибину поводом Месеца менталног здравља - Подршка психолошкој отпорности деце. У наредном периоду очекује нам Школица раног развоја која би требала да кроз трибине, предавања и радионице обједини бројне појединачне теме, важне за здрав развој деце", рекла је Бојана Јоцовић Делић, психолог.        

Највише активности спроведено је током јуна - Месеца родитељства, када су биле оганизоване радионица за децу и родитеље "Игра ми jе храна", радионица и продајни базар колача и дечиjих рукотворина "Сваки тренутак jе важан", па затим хуманитарни базар Удружења "Наше огњиште среће", радионица за децу из маргинализованих група и децу из ПУ "Бошко Буха" под називом "Сви смо ми различити, али jеднако вредни", и, на крају, радионица за децу и родитеље "Од читања се расте". Такође, у Месецу родитељства поливалентне патронажне сестре посећивале су одојчад и малу децу у акцији "Читање књиге са бебом и дететом", док је Центар за социјални рад реализовао услугу "Породични сарадник", како би се унапредио капацитете сваке породице за добар и безбрижан развој деце у породичном окружењу.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"