Награда Града Београда двојици рођених Врбашана

Поводом почетка традиционалне манифестације "Дани Београда", у сали Скупштине главног града одржана је свечана седница на којој су по први пут проглашени добитници награда Града Београда у последње две године, будући да је претходне све било одложено због епидемије вируса корона.

Међу бројним добитницима награде која од прошле године има нови назив - "Деспот Стефан Лазаревић", нашла су се и двојица рођених Врбашана: уметнички фотограф Рајко Р. Каришић, који је награду добио за област ликовно и примењено стваралаштво, визуелни и проширени медији, и писац Игор Маројевић, који је награђен у области књижевности и преводног стваралаштва, обојица за 2020. годину. Награда Града Београда – "Деспот Стефан Лазаревић" за 2020. годину додељује се за дело које представља највредније достигнуће у уметности, науци, медицини, архитектури и урбанизму, пољопривреди, новинарству, образовању, спорту и заштити животне средине. Иначе, Каришић је добитник Октобарске награде општине Врбас за 2012. годину, док је Маројевић у родном граду 2015. године награђен књижевном наградом "Карољ Сирмаи", коју је са општином Темерин установила општина Врбас.

"Дани Београда", под слоганом "Култура је победник", почињу у понедељак, 19. априла, када ће бити откривен споменик деспоту Стефану Лазаревићу. "Дани Београда" повезују два датума из историје града – 16. април 878. године када се први пут у историјским документима помиње словенски назив Београда, и 19. април 1867. године када је извршена симболична предаја кључева града од турских власти. На територији Београда било је чак 115 ратова, а град је рушен 44 пута.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"