На куполе храма постављени крстови

Након што их је 11. септембра у Ваведење пресвете Богородице у Старом Врбасу освештао Владика бачки Иринеј, свих девет крстова, велики централни, четири средња и четири мала, постављени су на куполе храма Светог Вазнесења Христовог, који се гради у центру Врбаса.

"Саборни храм, као и окружење у којем се налази, пројектовани су руководећи се идејом преображаја српског средњовековног црквеног градитељства у савремени архитектонски израз. Саборни храм је постављен на кружном платоу, црква је пројектована као грађевина централног плана са основним корпусом Грчког слободног крста. Средишњи простор надвишен је куполом у облику ранохришћанских апостолиона која својом висином доминира.

Испред нартрекса формиран је екзонартекс, омеђан са обе стране звоницима који су решени као високе бочне апсиде које затварају централни простор. На нивоу приземља, у улазној зони отвореног нартекса, постављене су ранохришћанске крстионице: јужна - светог Јована и северна Преподобне Мати Параскеве. Кроз звонике су постављена степеништа која се протежу до полукалота у којима је конструкција са звонима.

Унутрашња нето површина храма је 341.14 м2, кров је од бакарног лима, свака купола има свој крст, укупна површина плаца заједно са платоом, црквом и зеленом површином је 3540 м2. Извођач радова је ГТП "БАУЕН" Врбас, инвеститор је Црквени одбор Врбас - Епархија Бачка, пројектант Епархијска радионица за уметничко пројектовање и обликовање, Београд, а главни и одговорни пројектант Љубиша Фолић диа, и Наташа Ракочевић за грађевински део".

КУЛТУРА

Отворена изложба слика Милијане Радовановић

19. мар 2018. КУЛТУРА

Отворена изложба слика Милијане Радовановић

На изложби под називом "Време тече" отвореној у Нашој гал...

Изложба слика "Није све тако црно" Душана Савковића

16. мар 2018. КУЛТУРА

Изложба слика "Није све тако црно" Душана Савковића

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса у уторак, 20...

Фото конкурс: Музеј и конекција

14. мар 2018. КУЛТУРА

Фото конкурс: Музеј и конекција

У оквиру Mанифестације "Музеји за 10", која се одржава од...

Изложба слика Милијане Радовановић

12. мар 2018. КУЛТУРА

Изложба слика Милијане Радовановић

У Галерији Удружења ликовних уметника Врбаса у четвртак, ...

Књижевно вече Благоја Баковића

06. мар 2018. КУЛТУРА

Књижевно вече Благоја Баковића

Православна црквена општина Врбас организовала је синоћ к...