Међусекторска сарадња на заштити деце од насиља

У великој Сали СО Врбас одржан је састанак Радне групе за израду Програма унапређења социјалне заштите. Повод је био јучерашњи Дан социјалне правде, а тема скупа “Заштита деце од насиља и промоција социјалне инклузије деце са сметњама у развоју”.  Округли сто окупио је представнике образовних и здравствених установа, Центра за социјални рад општине Врбас, представнике полиције и правосуђа, локалну самоуправу и цивилни сектор.

Свим релевантним организацијам укљученим у систем социјалне заштите, предочен је извештај са састанка који је 8. фебруара одржан у Новом Саду, који је окупио међусекторске тимове 12 општина, уклључујући и врбаску, и који има за ишод да се на локалном нивоу унапреде механизми за заштиту деце од насиља, спречавање њиховог злостављања и занемаривања.

На округлом столу, одржаном данас у Врбасу, назначено је да су препоруке са новосадског скупа израда ситуационе анализе стања у општини по секторима. Ова анализа треба да обухвати самопроцену капацитета, процену комуникације са партнерима у ланцу заштите деце од насиља, процену стања и др, а координатор на нивоу општине је Центар за социјални рад.

Мира Недић, начелник Одељења за друштвене делатности, затражила је од свих установа и организација да максимално уваже озбиљност ове теме и да до 10. марта доставе анализе у свом сектору. Након тога ће Центар за социјални рад саставити извештај и доставити га Интересорском тиму у Нови Сад и Центру за права детета.

Присутни су упознати са пројектом “Заштита деце од насиља и промоција социјалне инклузије деце са сметњама у развоју”, који им је презентован од стране Одсека за друштвену бригу о деци, образовање, здравствену и социјалну заштиту ОУ Врбас. А представљен је и пример добре праксе, под називом “Друг није мета”, који се спроводи у ОШ “Петар Петровић Његош”.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"