Одржана XXV седница СО Врбас

Скупштине општине Врбас дала је сагласност Јавном предузећу за превоз путника "Врбас" да уђе у поступак репрограмирања уговора о кредиту, чијом би се реализацијом требали створити услови за лакше пословање овог веома задуженог предузећа. Ово је била и једина тема јуче одржане XXV седнице, заказане по хитном поступку, па иако су одборници дуго расправљали о раду ЈП, локални парламент дао је подршку предлогу новог менаџмента, који предводи директор Вељко Ковачевић.

Такође, СО Врбас је дала сагласност ЈКП "Стандард" и ЈП "Врбас-гас" да могу бити солидарни јемци ЈП за превоз путника "Врбас" за репрограмирање уговора о кредиту.

Представљајући стање у предузећу, Ковачевић је истакао да се без репрограма више не могу извршавати обавезе из редовног пословања, радницима се дугује шест плата, Нафтној индустрији Србије за гориво више од 20 милиона динара, обавезе према банкама по основу рата кредита и рата за лизинге су три милиона динара месечно, док је за одржавање потребно између два и два и по милиона. Такође, постоје и обавезе по основу репрограма пореских задужења.

"Према нашем плану, репрограм би се односио на два кредита, укупног износа 203.260,36 евра. Период отплате био би 36 месеци, уз 10 месеци грејс периода, чиме би месечно ослободили око два милиона динара у трајању грејс периода, а касније би, у периоду отплате, рата била нижа за око милион динара. Напомињем да се не ради о новом задуживању већ о анексу уговора по постојећим кредитима", поручио је одборницима Ковачевић.

Према његовим речима, циљ овог пословног потеза је да се нађе квалитетно, одрживо решење за тренутну ситуацију. "Потребно је ослободити средства и паметно их искористити, како би се смањиле месечне обавезе. Решавање проблема тражиће се и кроз одлазак вишка запослених, на добровољној бази и уз исплату отпремнина, а планирамо да тај број буде између 15 и 25 радника. За отпремнине нам је потребно око 7,5 милиона динара. Такође, потребно је зановити возни парк, уз подршку локалне самоуправе путем одобрене капиталне субвенције од пет милиона динара. Разматрамо могућност куповине два нова возила, што за последицу има и смањене трошкове одржавања", рекао је Ковачевић.

Он сматра да би ефекти оваквог потеза били да се маса зарада са 6,5 милиона смањи на мање од пет, а банкарских обавеза са садашњих три на максимално 1,5 милиона у периоду отплате, што је смањење од укупно три милиона динара месечно. Занављање возног парка смањило би потрошњу горива за 300.000 динара, а одржавање за 200.000, што је додатних пола милиона.

"Тако долазимо до цифре од око 25 милиона динара више расположивих средстава у 2016. години, као непосредан резултат одобрења репрограма. Уз друге мере које су већ предузете, а тичу се појачаних контрола и мера уштеде, стижемо до цифре од 40 милиона динара више расположивих средстава. То не значи да ће добит бити толика, јер су претходне године показале негативне резултате пословања, али би требало да обезбеде да ова година буде завршена са исказаном добити, што је само по себи успех. За све ове кораке Јавном предузећу за превоз путника репрограм је неопходан", рекао је Ковачевић.

Уз сагласност да овом предузећу свакако треба помоћи, одборник ДС Ненад Велицки подсетио је колеге да је 2010. године, када је и сам постао један од руководиоца у ЈП за превоз путника, колетив био у "катастраофално лошем стању".

"За наредне скоро четири године, уз много мање средства, предузеће је опорављено, радницима се редовно исплаћивала зарада и успешно се пословало на тржишту. Сада опет, за само две године од како предузећем управља ова власт, предузеће је у проблему. Неразумљиво је да ми рефинансирамо постојеће кредите предузећа које је, иначе, монополиста на тржишту, а решење треба тражити, пре свега, у завођењу реда у наплати, обнављању возног парка и изласку на тржиште. Такође, субвенције у протекле две године од четири или пет милиона динара су сувише мале за овакво предузеће", рекао је Велицки.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"