Изложба скулптура др Благоја Орбовића

У Галерији Културног центра Врбаса отворена је изложба скулптура под називом "Мандалије и 12 сазвежђа", аутора др Благоја Орбовића. Скулптор из Врбаса представио се радовима у дрвету који представљају 12 зодијачких знакова, али изложбу скулптура прате и цртежи истих фигура у тушу и графици, попут скица које су служиле уметнику као ликовне минијатуре за настанак дрвених радова. Ово је Орбовићу 11 самостална изложба, а излагао је и на бројним колективним.

Отварајући изложбу мр Валентина Чизмар истакла је да Орбовићево скулпторско умеће "уводи у архаични свет митологије, старих обичаја и традиције". "Ипак, том свету он удахњује савремени израз, који изражава јачину епског доживљаја и уздиже се на непосредним лиризмом и сензитивношћу само индивидуалног доживљаја ствари. Орбовић то чини кроз апстракнту, симболичку, а уједно и реалну фигурацију, будући да су у фокус његове уметности заправо и најчешће људски ликови уклопљени у необичне и фантастичне форме, које се извијају, преплићи и прожимају са симболима из природе, указујући на међусобну упућеност човека и његовог природног станишта. Његове скулптуре рађене у различитим врстама дрвета, а методом еклекције, тј. надограђивањем елемената, имају и изглед монумента. Она показују једну специфичност – постављене су у вертикалан положај, што се може тумачити и као уметникова тежња да надраста оно што је видљиво само чулном оку и његовом хоризонту перцепције и настоји да допре до висина и значења која имају чак и космички смисао", рекла је Валентина Чизмар.

Према њеним речима, "смисаоност онога што је симболизовано у хорскопским знацима, Орбовић појачава увођењем централне фиргуе коју је назвао Мандалије, која такође има архаично порекло, као и назив, и која има улогу врховног творца, створитеља". "Мандалије стоји као лучоноша и надзиратељ, али и као управитељ свеукупних догађања и тако утемељује и смисао целокупног постојања, не само човековог. А кугла који се налази у његовим недрима (као подручју срца и душевности) симболизује идеју савршенства, целине и осведочава нам уметниково разумевање о свеопштој повезаности свих ствари", рекла је Чизмар.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"