У седам образовних установа почео штрајк

Скраћењем часова за по 15 минута, у пет основних и две средње школе у општини Врбас данас је почео штрајк просветних радника. Часови су на 30 минута скраћени у основним школама "Братсво-јединство" и "Петар Петровић Његош" у Врбасу, ОШ "Братсво-јединство" у Куцури, ОШ "Јован Јовановић Змај" у Змајеву, и ОШ "Бранко Радичевић" у Савином Селу. Штрајку се придружила и  Средња стручна школа "4. јули" и, делимично, Гимназија "Жарко Зрењанин".

Наиме, у овој срењој школи штрајк просветних радника подржавају професори који су чланови Уније синдиката, док се чланови Самосталног синдиката и професори који нију чланови синдикалних организација нису одазвали на позив за штрајк. Професори у штрајку држе часове од 30 минута, а преостали у редовном трајању од 45 минута. Како је истакла Љиљана Ковачевић, директорка Гимазије "Жарко Зрењанин", школско звоно оглашава се и на 30 и на 45 минута, а деца која изађу са скраћених часова професора у штрајку одлазе у школску свечану салу и тамо чекају почетак следећег часа.

Иначе, најављено је да ће штрајк трајати до испуњења захтева, а главни је, пре свега, да се просветни радници изузму од смањења плате док се не ураде платни разреди и изједначе плате свих запослених у јавном сектору. Такође, четири репрезентативна синдиката траже и потписивање новог колективног уговора, јер стари ускоро истиче. Наглашено је да смењење плата просветним радницима неће бити само 10 одсто, како се најављује, већ да им је већ умањен и минули рад, тако да ће смањење плате бити око 14 одсто.    




Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"