Општина Врбас на списку развијених општина

Према уредби Владе Србије која ће ступити на снагу ове недеље, развијени региони који остварују вредност бруто домаћег производа (БДП) изнад вредности републичког просека су Београдски регион и Регион Војводине. Међу развијеним општинама налази се и општина Врбас. С друге стране, испод црте, то јест  недовољно развијени региони су регион Шумадије и региони Западне, и Јужне и Источне Србије.

Према степену разијености општина, по бруто домаћем производу који се остварује,  у прву групу, ону чији је степен развијености изнад републичког просека од 20 општина у Србији чак 11 је из Војводине. У тој групи најразвијенијих, по азбучном реду поређани, су: Бачка Паланка, Беочин, Врбас, Вршац, Кањижа, Нови Сад, Панчево, Пећинци, Сента, Стара Пазова и Суботица.

Ада, Апатин, Бачка Топола, Бачки Петровац, Бечеј, Зрењанин, Инђија, Кикинда, Кула, Нови Кнежевац, Рума, Сомбор, Сремска Митровица, Сремски Карловци и Темерин сврстани су у општине чији је степен развијености у распону од 80 до 100 одсто републичког просека.

У општине чија је развијеност између 60 и 80 процената републичког просека сврстани су Алибунар, Бач, Бела Црква, Жабаљ, Житиште, Ириг, Ковачица, Ковин, Мали Иђош, Нова Црња, Нови Бечеј, Оџаци, Пландиште, Сечањ, Србобран, Тител, Чока и Шид. Међу сиромашним општинама, чија развијеност је испод 60 одсто републичког просека из Војводине налази се само Опово, док војвођанских општина међу најнеразвијенијим у Србији нема. На основу степена развијености држава прави развојне планове и планове за помоћ најугроженијима. Увођење стандарда повољног пословног окружења у рад локалних администрација и подршка градовима и општинама у промоцији њихових инвестиционих потенцијала најбољи су пут за развој привреде и привлачење улагања, оцењено је на регионалном самиту „Како покренути економски развој региона и општина“ одржаном у Скупштини АП Војводина.


Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"