Давенпорт посетио општину Врбас

Мајкл Давенпорт, шеф Делегације Европске уније у Србији, заједно са сарадницима, посетио је данас општину Врбас. Он се састао са др Братиславом Кажићем, председником општине Врбас, Миланом Глушцем, замеником председника, и Игором Бечићем, послаником у Народној Скупштини Републике Србије. У разговору са представницима локалне самоуправе, Давенпорт је најавио могуће проширење сарадње општине Врбас и Европске делегације и ван пројекта изградње Централног постројења за прераду отпадних вода, које су након састанка у згради локалне самоуправе посетили сарадници шефа Делегације ЕУ у Србији.

„Први пут сам у Врбасу иако Делегација Европске уније у Србији већ дуго сарађује са општином. Имамо неколико пројеката али и планова за будућност, посебно у области заштите животне средине. Разговорали смо о проблемима са којима се суочава општина Врбас, али и о томе како да ширимо сарадњу. За Европску унију и Владу Србије заштита животне средине и хармонизација са евроспким стандардима у овој области је један од највећих приоритета и тренутно са државним врхом разговарамо о приоритетима у 2015. години. Не зависи све од новца већ и од одлука које се доносе, и на нивоу државе и на нивоу града, и сви ћемо пажљиво пратити ситуацију и гледати да искористимо сваку могућност да заједнички побољшамо ситуацију“, рекао је Давенпорт и најавио нови долазак у Врбас.

Др Братислав Кажић превасходно је изразио задовољство што је високи функционер Европске уније одлучио да посети општину Врбас, што, према њему, потврђује заинтересованост Делегације ЕУ да прати заједничке пројекте у општини Врбас, али и спремност за нове видове сарадње. „Две кључне теме о којима смо разговарали биле су заштита животне средине, тачније изградња Централног постројења за прераду отпадних вода, и проблем незапослености. Давенпорта смо упознали са тренутном ситуацијом на изградњи ЦППОВ, која одмиче веома добро. Грађевински део је завршен у обиму од око 90 одсто, а истовремено је набављено и 80 одсто опреме. Надамо да ће пројекат бити завршене до краја године, јер тек тада можемо кренути у решавање проблема загађеног Великог бачког канала. Очекујемо од нове Владе Србије, покрајинских органа и Европске уније да не станемо на месту где смо сада, већ да заједно отклонимо и проблем најзагађенијег водотока у Европи“, рекао је Кажић. Он је истакао да је у делу разговора о проблему незапослености Мајкл Давенпорт исказао спремност да организује једну посету амбасадора најзначајнијих европских држава општини Врбас, која би била искоришћена за представљање локалних економских потенцијала.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"