ДИТВ: Предавање о предностима биогаса

Друштво инжењера и техничара Врбаса организује у уторак, 15. априла предавање на тему "Анаеробна дигестија и производња топлотне и електричне енергије коришћењем биогаса". Предавање ће одржати Миро Међугорац, дипл.инж.ел. из компаније "Миротин-Енерго". , Предавање се одржава у сали Скупштине општине Врбас, са почетком у 13.00 часова.

 

"Биогас, једна врста од обновљивих извора енергије, настаје уз помоћ анаеробне дигестије и има посебан значај у смањену утицаја ефекта стаклене баште. Најчешће се за производњу биогаса користе стајњак и/или енергетске биљке, те Војводина као пољопривредна регија, има велики потенцијал за производњу биогаса. Биогас има широк спектар коришћења, али најчешће се производи електрична и топлотна енергије и коришћење биогаса као горива (биометан). Биогас је и ефикаснији од других биогорива (биодизела, биоетанола, биљних уља итд.) јер је, између осталог, јефтин и неутралан у погледу емисије угљен-диоксида. Истовремено, биогас са собом повлачи и бројне социо-економске користи за друштво као целину, али и за учеснике укључене у његову производњу и искоришћавање. Након предавања организован је обилазак постројења биогасне електране компаније", наводи се у позиву Друштво инжењера и техничара Врбаса.

"Миротин-Енерго“ послује у оквиру групације „Миротин“ и главне активности ове компаније су коришћење енергије из обновљивих извора енергије, енергетска ефикасност, екологија и заштита животне средине. До сада је “Миротин-Енерго” изградио највеће биогасне електране у Србији снаге 1,5 МW електрично, што представља део од укупно планираних 3,5 МW.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"