СНС: Мере штедње доносе прве резултате

Руководство ОО Српске напредне странке подржава мере штедње у јавном сектору које је увело ново руководство општине Врбас, саопштио је данас на конференцији за медије Игор Бечић, председник ОО СНС. "Ове мере почеле су да се спроводе од првог дана након што је СНС са коалиционим партнерима преузела власт у општини Врбас, а већ данас смо у могућности да видимо ефекте тих мера", рекао је Бечић.

Према његовим речима, детаљним увидом у општински буџет утврђено је да постоји велики одлив средстава кроз разне трошкове, непримерен тренутној економској ситуацији, а ради се о разним дневницама, путним трошковима, потрошњи горива службених аутомобила, телефонским рачунима, уговорима о раду и одржавању, као и надокнадама за рад комисија. "Рачуни за телефоне, који су умрежени, износили су на месечном нивоу око 200.000 динара, што је преко два милиона годишње. Ти трошкови су смањени на 60.000. За уговоре о раду и одржавање издвајало се преко милион динара, а дневнице и путни трошкови су износили преко 600.000. За само месец дана потрошња горива у службеним аутомобилима коштала је преко 500.000 динара. Та привилегија је укинута и службена кола ће моћи да се користе само под посебним условима. На годишњем нивоу издвајало се преко 3,5 милиона динара за неке комисије, чија је једина функција била да би у њој били неки чланови странки. Планирамо да уместо за те комисије, новац усмеримо у Центар за социјални рад као помоћ социјално угроженим грађанима", истакао је Бечић.

Бечић је најавио да ће се у наредном периоду преиспитати исплата путних трошкова, јер има случајева да појединци пријављују лажно место боравка ван врбаске општине како би добили средства за путовање. Такође, преиспитаће се трошење средстава у свим месним заједницама. Као још једну меру штедње он је навео смањење плата, за које се издвајају средства из општинске касе. "Све плате преко 40.000 динара биће смањене за 10 одсто, плате преко 30.000 за пет одсто, с тим да неће бити умањења плата испод 30.000. Они који примају испод 30.000 динара не треба да трпе антикризне мере. Ова мера донеће уштеду у буџету од 42 милиона на годишњем нивоу, а заједно са осталим мерама уштеда ће бити око 54 милиона", рекао је Бечић и додао да је председник општине Врбас др Братислав Кажић већ потписао Одлуку о смањењу плата.

Председник ОО СНС осврнуо се и на Програм издавања државног пољопривредног земљишта у закуп, који је усвојен на претходној седници СО Врбас. "СНС неће решавати проблеме незаконито. Било је примедби што смо у Програму изузели неке школе и Центар за социјални рад, који су раније добијали земљу и издавали у подзакуп и тиме остваривали одређени прилив средстава. Међутим, тоје било ван закона, а та средства на која су ове установе рачунале биће им обезбеђена на неки други начин, који неће оптерећивати општински буџет", рекао је Бечић.

Он је истакао ће СНС понудити Јединственој Србији да активно учествује у решавању проблема грађана кроз функцију помоћника председника општине. "Планирамо да у наредном периоду разговарамо и са представницима Демократске странке, јер не желимо да се враћамо у прошлост, већ да сви заједно радимо за бољу будућност", поручио је Игор Бечић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"