Археолози из Србије на скупу у Врбасу

У Музејској збирци Културног центра Врбаса одржан је дводневни редовни јесењи састанак секције за средњовековну археологију Српског археолошког друштва. Првог дана скупа разматрала су се актуелна истраживања на пољу средњовековне археологије у Србији и најближем окружењу, а другог дана је организован обилазак Врбаса и околине. Састанку је присуствовало тридесетак археолога из Србије и једна гошћа из Бугарске. Уводни реферат који се односио на историјат археолошких истраживања у Врбасу поднела је Весна Гргуровић, археолог у Музејској збирци.

"Имали смо прилику да чујемо више реферата, а за нас је јадан од најзначајнијих био реферат Небојше Станојева, руководиоца истраживања на Чарноку и Шуваковом салашу, о нашим средњовековним локалитетима. Археолози који су посетили Врбас показали су заинтересованост за ова места, посебно за Шуваков салаш. Према мишљењу стручњака са Филозофског факултета и из Завода за заштиту споменика, ради се о богатом насељу које заслужује тамељније истраживање. Због свега пријавили смо се на конкурс за средства која додељује АП Војводина, како би се радови на овом месту обновили", рекла је Гргуровић и најавила помоћ арехеолога из Бечеја, Сомбора и Суботице у евентуалном новом истраживању. Она је истакла да је одржавање оваквог састанка у Врбасу било веома важно за промоцију Музејске збирке и њених активности, посебно ради успостављања сваког вида сарадње.

Као посебно важно Гргуровић је истакла да је окупљање археолога у Врбасу искоришћено за снимање филма о археолошким активностима. "Направљено је десетак интервјуа са врхунским археолозима. Идуће године снимаће се материјал на терену и будући филм промовисаће ову делатност кроз приближавање људима наших археолошких локалитета", рекла је Гргуровић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"