Већа брига о ораницама

Овогодишње издавање државног земљишта у закуп обележило је неколико новина. Једна од најважнијих је продужење рока закупа на три године, што је пољопривредницима омогућило планирање производње и формирање плодореда. Поред тога, за сваког закупца обезбеђена је бесплатна анализа земљишта и препоруке Пољопривредне стручне службе, чиме се значајно могу смањити трошкови производње. Новина је и да ће након истека закупа сваки пољопривредник морати да уради још једну анализу земљишта, како би се утврдило да ли оставља њиву у стању у каквом је преузео. Ако се покаже да је ораница у горем стању, закупац ће сносити санкције предвиђене Законом о пољопривредном земљишту, а једна од њих је да више неће имати право да учествује на лицитацији.
  „За државу је интерес да спречи пропадање квалитета пољопривредног земљишта. Имали смо примере невероватне намарности закупаца, попут узгајења у монокултури интензивних пољопривредних култура, нарочито шећерне репе, што би од земље у скоријој будућности направило пустињу“, упозорио је Горан Пејовић, члан Општинског већа задужен за пољопривреду.
  Такође, како би се спречила појава подзакупа, о којем се много причало, али је било тешко доказати да постоји, уведено је обавезно вођење књига поља. Овај документ је контролни лист којим ће се доказивати да је производња вођена у складу са књигом поља надлежних служби у Општинској управи. „Ово је први пут да се у закуп државног земљишта уводе системска решења. Она јесу и биће предмет измена и допуна, на основу искустава из праксе и са терена. Нико не тврди да те новине представљају идеално решење, али мора се од нечег почети. Нажалост, почињемо сада, иако се државно пољопривредно земљиште издаје у закуп већ четири године“, рекао је Пејовић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"