Уведена мала матура

Ученици осмих разреда ове ће школске године први пут полагати завршни испит - малу матуру, која се неће много разликовати од досадашњих квалификационих испита за упис у средњу школу, саопштио је  министар просвете Жарко Обрадовић. Као и до сада, на крају школске године 'осмаци' ће полагати тестове из српског језика и математике, а збирке задатка за припрему полагања биће објављене до краја првог полугодишта. Завршни испит ће се вредновати приликом уписа у средње школе, а од укупно 100 поена, 40 ће носити мала матура, а 60 успех ђака током основног школовања.

  На тестовима из српског језика и математике до школске 2013/2014. године постепено ће се повећавати број задатака који ђацима неће бити претходно познати из припремних збирки. Школске 2013/2014. године сви задаци из српског и математике биће потпуно непознати, а полагаће се и трећи тест који ће садржати и питања из историје, географије, биологије, физике и хемије.
  Ове школске године на тестовима из српског језика и математике осмаци ће имати 50 одсто потпуно познатих задатака, 25 одсто делимично познатих и 25 одсто непознатих задатака.
  Школске 2011/2012. године биће 25 одсто потпуно познатих и исто толико делимично познатих задатака, док ће 50 одсто бити непознати, а школске 2012/2013. године 25 одсто биће делимично познатих, а 75 одсто потпуно непознатих задатака. Малу матуру полагаће сви ученици без обзира да ли желе да наставе школовање или не, а праг знања неће постојати већ ће положити сви који на њу изађу.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"