Завршена лицитација

У понедељак је окончан поступак издавања државне земље у закуп у општини Врбас. Главна карактеристика која је обележила овогодишњу лицитацију да су углавном све парцеле издате по почетној цени од 21.000 динара за годину дана. Од скоро 7.000 хектара државних ораница регистрованим пољопривредним произвођачима је на јавном надметању понуђено 3.573 хектара, подељених у 162 комплекса. Остали део земљишта издат је по праву пречег закупа великим привредним и пољопривредним субјектима, који имају сточни фонд или системе за наводњавање.
  Цена излицитираног земљишта је 75.489.749 динара, али овој суми треба додати и новац остварен кроз наведено право пречег закупа. На тај начин остварено је додатних 55,3 милиона динара. Укупан приход остварен од овогодишњег закупа државне земље у општини Врбас износи 130,8 милиона динара, од чега по 30 одсто иде у републички и покрајински буџет, док 40 одсто, или 52,3 милиона динара, остаје локалној самоуправи. Према речима Горана Пејовића, члана Општинског већа задуженог за привреду и пољопривреду, локална самоуправа ће овога пута посебно пратити како се закупци односе према државном земљишту. „Сви ће морати водити књигу поља, док ће код сточара којима је државна земља надељена ван лицитација, бити вршене ревизије и контроле сточног фонда“, рекао је Пејовић.
  Иначе, са лицитација је ове године изузето пар стотина хектара по разним основама. Ту је 290 хектара предвиђених за пошумљавање и 160 хектара који су бесплатно додељени разним установама, као што су школе, пољопривредне установе и слично. Неиздато је остало свега 87 хектара. Новина у односу на прошле лицитације је да су ове године државне њиве издате у закуп на три године, како би се пољопривредницима олакшало планирање производње.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"