Шест општина за обилазницу

Председници општина Врбас, Србобран, Мали Иђош, Кула, Сомбор и Оџаци, заједно са представницима Фонда за капитална улагања АП Војводине, Покрајинског секретаријата за архитектуру, урбанизам и градитељство, и Покрајинског секретаријата за локалну самоуправу и међуопштинску сарадњу, потписали су у Врбасу протокол о сарадњи на изради планске документације и изградњи обилазнице – пута за брзи моторизовани саобраћај на територији ових општина. Протокол су потписали др Жељко Видовић, председник општине Врбас, Бранко Гајин, председник општине Србобран, Немања Делић, градоначелник Сомбора, Предраг Цветановић, председник општине Оџаци, Роберт Чоре, председник општине Мали Иђош, у име општине Кула уговор је потписао Бранислав Вујовић, директор „Завода за изградњу“, затим Миодраг Јововић, заменик покрајинског секретаријата за локалну самоуправу и међуопштинску сарадњу, и Момчило Миловић, директор ФКУ АПВ.
  Како се чуло на првом састанку организованом овим поводом, ових шест општина и други органи власти нашли су се на једном задатку, а то унапређивање развојних шанси. „Имамо разне проблеме у функционисању путних праваца у овом региону и то је оно што уједињује ове општине. Зато смо започели разговоре о изградњи једне саобраћајнице – обилазнице која би повезивала ове градове. Тиме се побољшавају саобраћајне прилике, скраћује путни правац, убрзава промет робе, што посебно интересује могуће инвеститоре, јер би се уз ову саобраћајницу отварале индустријске зоне“, рекао је Миодраг Јововић, заменик покрајинског секретаријата за локалну самоуправу и међуопштинску сарадњу. Према његовим речима, Просторни план Републике Србије препознао је овај путни правац као веома важан, али он ипак није ушао у списак приоритета за изградњу до 2014. године. „Зато ове општине покрећу иницијативу код нижих нивоа власти, у овом случају покрајинских, како би добиле подршку за реализацију пројекта. У Војводини се ових дана јавна расправа о новом концепту регионалног развоја и идеја је покренута са жељом да се добије подршка и запажено место у новом Просторном плану Војводине“, истакао је Јововић и обећао подршку покрајинских органа власти новом пројекту.
  Председник општине Врбас др Жељко Видовић истакао је да су све окупљене општине препознале овај пројекат као веома значајан за њихов развој. „Пут би се протезао од државне границе са Хрватском, преко Сомбора, Куле и Врбаса, до Србобрана. За нас је битно да би изградњом овог пута изместили саобраћај са градских улица, а могући инвеститори добили би нови, атрактивни простор, и према Кули, и према Србобрану, за своја улагања“, рекао је Видовић. На овом пројекту биће ангажована и Развојна агенција „Бачка“.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"