НИП за канализацију

Министарка за Национални инвестициони план Верица Калановић и председник општине Врбас др Жељко Видовић потписали су уговор о завршетку канализационог система у Врбасу и насељима општине Врбас, у који ће бити уложено више од 252 милиона динара. Пројекат предвиђа изградњу канализационе мреже у дужини од 31,5 километара за пет насеља општине Врбас, са укупно 1.300 нових прикључака. Радови на изградњи канализације већ су почели у Куцури.
  Министарка Калановић је рекла да је Велики бачки канал вишедеценијски проблем општине Врбас и у решавање тог проблема биће инвестирано око 50 милиона евра, заједничким средствима Министарства за НИП, претприступних фондова Европске уније, Фонда за капитална улагања АП Војводине и средстава локалне самоуправе. Пројекат ће допринети стварању услова за ревитализацију Великог Бачког канала и спречавање његовог даљег загађења, изградњом канализационе мреже као дела регионалног система за пречишћавање отпадних вода, објаснила је Калановић. Пројектом, који би требало да буде завршен у наредних 90 дана, биће омогућена здрава животна средина и услови за развој привреде, пољопривреде и туризма за око 45.000 становника општине Врбас, навела је она. Нова канализациона мрежа биће изграђена у делу насеља Врбас, Бачком Добром Пољу, Змајеву, Равном Селу, Куцури и Савином Селу. Пројекат обухвата четири целине и то изградњу централног постројења за пречишћавање отпадних вода, који финансира ЕУ, канализациони систем у насељима општине Врбас, који заједнички финансирају Министарство за НИП, Фонд за капитална улагања и општина Врбас. Такође, планирана је и изградња главног магистралног колектора Врбас - Кула, који финансирају Влада Краљевине Холандије, ЕКО фонд Републике Србије и Министарство животне средине и просторног планирања, а четврти пројекат обухвата чишћење Великог Бачког канала.
Према речима Томислава Стантића, покрајинског секретара за локалну самоуправу, који је присуствовао потписивању уговора, општина Врбас је заузела позицију лидера у региону покрећући решавање загађености ВБК. У овај пројекат, додао је Стантић, укључили су се сви нивои власти, али и друге земље Европе. Изградња канализације, како је истакао Жељко Видовић, не значи само испуњење једног од предуслова за чишћење ВБК, већ и стварање индустријских зона, које су интересантне инвеститорима једино ако су потпуно комунално опремљене.
  Иначе, пројекат изградње канализационе мреже реализује се у оквиру Програма „Подршка развоју инфраструктуре локалних самоуправа“, који спроводи Министарство за НИП у сарадњи са делегацијом Европске уније у Србији. Укупна вредност програма је 48,5 милиона евра.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"