Политика: Скуп Пивљана у Бачком Добром Пољу

Удружење Пивљана општине Врбас, истоименог племена, чија се територија простире у северозападном делу Црне Горе - у сливовима Пиве, Таре и Комарнице, ушушкана између горостасних врхова Дурмитора, Маглића, Власуље, Голије и Војника – приредило је у суботу традиционално саборовање, посвећено завичају и националним коренима. Окупило се тако у Бачком Добром Пољу код Врбаса око 500 колониста и њихових потомака, који су у панонску равницу стигли "влаковима без возног реда", након Другог светског рата, настављајући леп обичај неговања успомена на родну груду, "на честито порекло".

Свечана академија, приређена тим поводом, одсликала је - игром и песмом, кроз наступе фолклорних дружина, здравицама и звуцима гусала – раскошну вишевековну духовну баштину Пиве и народа тог живописног црногорског краја. Потом је одржано и опште весеље, уз националну трпезу на којој су преовлађивали јагњетина и телетина испод сача, с кртолом "у цијело и скорупом и сиром из мјешине", док је као предјело сервирана "бијела сељачка чорба, с оризом".

Било је то, по општој оцени, дружење које је одисало истинском традицијом, поноситошћу на порекло и завичај, а "на дичност и ползу предака", интонирано у смислу и с јединственом поруком "за старије да се сете, а млађи да не забораве". Академском делу програма снажан печат дао је један од наших најбољих народних гуслара, ветеран Бошко Вујачић, с песмом о Бају Пивљанину, гласовитом јунаку, опеваном и у Његошевом "Горском вијенцу". Претходно је примаријус доктор Милован Миња Тијанић, надахнуто беседио о свом родном крају, о Пиви, подвукавши да је "завичај реч над речима, да је то нешто узвишено, што човек собом носи од рођења до вечног уснућа". "Завичај је универзална категорија, то је, просто, један архетип. И љубав према завичају је нешто најдрагоценије и најнормалније, где год да се човек налази. Зато су овакви скупови увек добро дошли, јер они нам служе, опомињу нас, и подсећају, да се од свог исходишта и корена не смемо, нити можемо, одвојити. У противном, изгубисмо све што рођењем понесмо. Завичај се у срцу носи", истакао је доктор Тијанић подсећајући да је административни, привредни и културни центар Пиве варошица Плужине, а духовно средиште и окупљалиште Пивски манастир, посвећен Успењу Пресвете Богородице.

Према речима Синише Недића, председника Удружења Пивљана у Врбасу, намера је да се оваква племенска дружења преточе у традицију, у истинска саборовања, превасходно зарад неговања и чувања од заборава најсветијих вредности родног краја, а уједно и одржавати најискреније везе Црногораца у дијаспори с матицом. Снажан печат свеукупној атмосфери овог својеврсног сабора дали су чланови фолклорне групе КУД–а „Бачко Добро Поље“, као и мушке певачке групе Културног центра из Плужина, који су кроз неколико изворних кореографија, присутнима дочарали амбијент и обичаје живота у Пиви, као и познати интерпретатори црногорске народне песме Бранка Шћепановић, Мирко Рондовић и Милоје Бубања.

Извор: Политика

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"