Завршен камп „Подржимо породицу – Гучево 2015“

Удружење грађана "Мултиарт" успешно је организовало петодневни, бесплатни летњи камп за децу са сметањама у развоју „Подржимо породицу – Гучево 2015“. Средства су обезбеђена на конкурсима Покрајинског секретаријата за здравство и социјалну политику и општине Врбас, уз подршку Удружење МНРО Врбас и Удружење "СПОНА" из Равног Села. "У групи смо имали децу и младе са аутизмом, церебралном парализом и осталим сметњама, по једног њиховог родитеља, као и децу која су боравила на кампу као чланови породица. Присутан је био већи број стручних лица као подршка у раду, али је за њих ово био и један облик стручног усавршавања", саопштено је изб УГ "Мултиарт".

"У теоријском делу, на предавањима су презентоване могућности лечења и рехабилитације код аутизма и церебралне парализе у хипербаричној комори, као и могућност потпуно бесплатног укључивања деце у овакве терапије, које су, иначе, веома скупе. Весна Петровић, председница Савеза удружења Србије за подршку особама са аутизмом - Аутизам Србија, изнела је низ искустава у раду са особама са аутизмом, са посебни освртом на реализоване пројекте код нас и у иностранству. Мр Маја Барна Куч одржала је два предавања, презентацију пројекта УГ 'Мултиарт' из 2014. године, којим је сачињена прва детаљна база података особа са сметњама и инвалидитетом у општини Врбас старости до 26 година. Друго предавање односило се на законска права ових особа. Мр Мира Недић је у више наврата изнела стање са аспекта општине Врбас и изнела податке о подршци која се реализује преко локалне самоуправе, као и планове у наредном периоду", рекао је Борис Бијлеовић из УГ "Мултиарт".

У практичном делу одржане су радионице за родитеље под називом „Како се заузети за себе“, уз презентовање моторичких вежби. Активност се вршила једном дневно у трајању од по 45 до 60 минута по групи, на расположивим просторима одмаралишта Видиковац и базенима у Лозници. Укупно је урађено четири тренинг активности по групи и једна групна тренинг активност на базену. "Већина деце која су учествовали у моторичким активностима су остварили напредак у појединим сегментима, координације, равнотеже, гипкости, прецизности, и оријентацији и заволело овакву врсту физичке активности. Време трајања кампа је био лимитирајући фактор за видни напредак деце не само у набројаним сегментима већ и у осталим, снага, брзина, фина моторика. Укључивањем родитеља у моторичке активности као асистената, камп је добио и спортско - едукативни епитет, па ће тако родитељи моћи код куће да наставе рад са својом децом, уколико не буде организованог програма.

Позитивни ефекти су остварени и у побољшању комуникације између реализатора програма и корисника, као и међу самим корисницима, што је даље довело до побољшања социјализације, а боравак и вежбање на планини је побољшало и здравље деце, што је такође био један од циљева моторичких активности", појаснио је Бијеловић. Он је додао да је организатор имао повлашћену цену боравка и гратис превоз аутобусом на излете, као и да никоме од организатора и стручних лица није плаћен никакав хонорар нити дневница.

"Имамо неколико закључака кампа, родитељи инсистирају да се настави са радионичким радом, јер овакав вид подршке до сада нису имали нигде, а више је него неопходан, како са родитељима, тако и са децом. У складу са тим обратићемо се општини Врбас са молбом за доделу просторија до коначног завршетка Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју и омладину са инвалидитетом. Такође, покренута је иницијатива да се обратимо Дому здравља у Врбасу и Општој болници Врбас за право првенства пријема деце са сметњама и инвалидитетом. Отворићемо и питање личних пратилаца и тражити начин да заједно са општином Врбас кренемо и у ову врсту подршке. Удружење Мултиарт има стручну екипу психолога, педагога и васпитача са изузетним биографијама и искуством, и у прилици смо да путем волонтерског рада пружимо одређену врсту подршке до коначног пружања комплетне услуге дневног боравка", рекао је Бијеловић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"