САЈАМ ОБРАЗОВАЊА 2021.

Подршка малим матурантима и будућим студентима у њиховом избору школе односно факултета је од велике важности. Помоћ у професионалној оријентацији ученицима завршних разреда основних и средњих школа у доношењу одлуке о избор школе и свог потенцијално будућег позива и занимања пружају стручни сарадници, али и Сајам образовања. Школске 2020/2021. године основно школовање завршава 395 ученика, а 350 ученика завршава средњу школу.

Сајам образовања је идеалан начин презентовања и промовисања школа и факултета, који ће кроз припремљен материјал о начину рада, могућностима које пружају, образовним профилима које нуде, дати ученицима и будућим студентима адекватне информације које су им неопходне приликом избора. Свакако, епидемиолошка ситуација која тренутно влада, изискује да овогодишњи Сајам образовања буде у онлајн форми, што нам ускраћује додатну интеракцију између младих и представника школа/факултета.

Међутим, имајући у виду такав недостатак комуникације, учесници овогодишњег Сајма образовања су се потрудили и за младе обезбедили адекватан материјал (видео, презентације, и сл.) који ће их боље упознати са могућностима, условима и начином рада дате школе, односно факултета.

Овогодишњи онлајн Сајам образовања у Врбасу задобио је интересовање многих школа и факултета. На овогодишње учешће пријавиле су се следеће школе/факултети, чији садржај и припремљени материјал можете видети кликом на означено место:

 

За генерације ђака често је један од најтипичнијих призора био онај у којем наставница или наставник са дневником испод руке напуштају зборницу. Те слике сада полако одлазе у прошлост.

Дигитализација је отпочела у школама пре две године увођењем електронских дневника, али је то, по свему судећи, и даље веома дугачак пут на којем је потребно направити много корака.

Школску 2020/2021. година је обележио формат онлајн наставе.Предности и недостаци онлајн наставе су апострофирани више пута,Сајам образовања је прилика да се нагласе могућности које овакав вид наставе пружа. Наставницису предузели низ активности у онлајн окружењу користећи ИKТ, а које су утицале на идентификацију предности овог вида наставе, где се између осталог наводи као предност: комуникација, развијање дигиталних вештина наставника и ученика, успешност наставе, као и садржаји који се нуде ученицима у овом онлајн окружењу.

Готово све школе су изабрале платформу Гугл учионице као примарну за извођење онлајн наставе и уз њу користили и следеће платформе: Google classroom, Microsoft Teams, Zoom, RTS planeta.

ОШ “Бранко Радичевић“ из Савиног Села је користила и следеће платформе које су код ученика изазвале посебно интересовање и то наводе као примере добре праксе:

Kahoot - апликација за групни рад са ученицима, платформа за креирање видео анимација и текстуалних прича, асоцијација, квизова и слично.

Wordwall - апликација која омогућава креирање различитих наставних материјала са већ постојећом базом радова наставника и која пружа могућност ученицима да сами стварају и креирају садржаје.

Edmondo - платформа са различитим алатима за учење на даљину.

Основна школа „Светозар Милетић“ из Врбаса је као најбољу платформу оценила Microsoft Teams платформу која нуди могућност како групног ћаскања, тако и приватне комуникације између наставника и ученика, што омогућава ученицима консултације са предметним наставником у сваком моменту. То ствара осећај поверења и сигурности.

На питање о могућностима које је онлајн настава пружила у односу на традиционалан начин извођења, школе су се усагласиле да је коришћењем онлајн платформи за учење на даљину, побољшана информатичка писменост како ученика, тако и наставника, да су добили више временске и просторне флексибилности и могућности коришћења више интерактивних садржаја и различитих медија.

Употреба онлине алата:

+ Наставници/це и ученици имају могућност коришћење различитих онлине алата и апликација за учење и обраду наставних јединица, са којима нису имали могућност да се упознају у дасадашњем току наставе. Ови алати и апликације нуде различите могућности - прављење квизова и анкета, тимски раду у издвојеним собама,коришћење различитих линкова, видеа и четова у настави, итд.
Ученици имају већу самосталност у учењу у односу на традиционални начин учења - већа је могућност самосталог одабира литературе за обраду градива, самостално долажење до одговора на одређена питања, самостално одређивање динамике учења.

Самоусмереност у учењу може бити проблем за ученике који нису навикли на самосталнст у учењу, па одсуство насвника/це који пажљивије надгледа процес рада и редовнију динамику учења може бити проблем за ове ђаке и престављати отежавајућу околност и неефикасан начин учења.

Укљученост ученика:

+ Онлине настава може повећати активност ученика који су стидљиви и повучени у традиционалном начину извођења наставе, јер у онлине настави нема јавног и визуелног наступа који могу бити стресни за повучене и стидљиве ученике.

– Онлине настава може код ученика да пробуди осећај изолованости, издвојености или чак опуштености у праћењу наставе. Интеракција је смањена, често је и веома тешко доћи на ред за питање. Свако мора сачекати свој ред, јер ако би сви причали у глас, ништа се не би чуло. Овакав облик наставе може за последицу имати самањену мотивације за учење.

Свакако, настава на даљину је како ученике, тако и наставнике извукла из зоне комфора, који су разменом информација и искустава успели да се снађу, испуне све рокове, да се мењају, мотивишу једни друге, да помажу једни другима како би наставни процес текао колико толико несметано у тако измењеним условима какве је ситуација са пандемијом изазвала.

Препоруке из личних искустава наставника:

 • Преоптерећеност родитеља млађих ученика (задаци се шаљу преко вибер група па како бих задала домаћи задатак, морам прво да обрадим тему, тако да писана објашњења граматике, вокабулара, визуелне, гласовне поруке и аудио клипове предајем родитељима, који затим та објашњења читају деци и пуштају им снимке, што је за запослене родитеље двоје или више деце, изузетно напорно.
 • Водити рачуна о задацима које осмишљавамо, јер је проблем знато продужено време пред екранима и за наставнике и за децу, па и за родитеље деце млађег школског узраста.
 • Требало би водити рачуна да деца не буду превише оптерећена и у том смислу постоји сарадња наставника и учитеља, свих наставника око једог одељења.
 • Одељењске старешине треба чешће да размењују информације о оптерећености задацима, како би указали колегама на обим задатака.
 • Тестови нису валидни, јер ученици могу да ослоне на уџбеник, вршњаке.
 • Kасне домаћи задаци и по један дан, а предати су на време, проблеми са протоком информација, ово се често дешава у гугл учионицама.
 • Преоптерећеност ученика је већа због споријег ритма часова и одложених домаћих задатака.
 • Препорука да домаћи задаци, бар за наставне предмете који нису део пријемног испита код осмог разреда буду мањег обима.
 • Тестирање преко учионице треба да буде са одложеним слањем радова због различитих капацитета породица- користити могућност за самопроцењивање (лична самопроцена успешности ученика).
 • У породицама већином има више ученика на један рачунар, водити рачуна о могућностима породице.
 • Ученицима који имају само телефон као комуникацијски канал, треба дати више времена да се прикључе платформама.
 • Не инсистирати да одговарају на одређеном писму, свима су различити оперативни системи на телефонима/смартовима, а неки ученици немају подешену ћирилицу као фонт у својим личним компјутерима.
 • Тестирања у онлајн учионицама су стресна за већину ученика.

Поред добијених података могу бити добра полазна основа Тиму за самовредновање рада школе за све области квалитета рада установе: програмирање, планирање и извештавање, настава и учење, образовна постигнућа ученика, подршка ученицима, етос и организација рада школе, управљање људским и материјалним ресурсима, међу којима су највише овим истраживањем обухваћене следеће области: подршка ученицима, етос и организација рада школе, управљање људским и материјалним ресурсима у исказима наставника.

 

КУЛТУРА

Од уторка у ЛГ КЦ изложба "Животок града"

23. јул 2021. КУЛТУРА

Од уторка у ЛГ КЦ изложба "Животок града"

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у у...

Заједничка изложба три сликарке "Обележја интроспекције"

02. јул 2021. КУЛТУРА

Заједничка изложба три сликарке "Обележја интроспекције"

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у у...

Отворена изложба сликарке Адриен Ујхази

17. јун 2021. КУЛТУРА

Отворена изложба сликарке Адриен Ујхази

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса отворена је и...

Ускоро "Културно лето" у Змајеву

16. јун 2021. КУЛТУРА

Ускоро "Културно лето" у Змајеву

Змајево ће бити домаћин велике културно-забавне манифеста...

Данас почиње Јунски фестивал

11. јун 2021. КУЛТУРА

Данас почиње Јунски фестивал

Првим програмима у Градском музеју Културног центра Врбас...