И без плена успешна "Хајка на врбаску лисицу"

Више од стотину ловаца из Врбаса и њихових гостију из околних места учествовало је у недељу у традиционалној "Хајци на врбаску лисицу". Овога пута хајка није истерала ниједну лисицу пред пушчане цеви бројних ловаца, али изостанак плена није нарушио задовољство због боравка у природи и дружења учесника хајке. Из атара учесници су се преселили у Ловачки дом и уз ловачки ручак и тумбураше наставили дружење.

"Хајку на врбаску лисицу" организовало је недавно основано Ловачко удружење Врбас 2018, које званично функционише од претходне године. Председик удружења Страхиња Ђурачић рекао је да је реорганизација Ловачког удружења извршена са циљем бољег функционисања и увођења реда у ловиште, у складу са законским одредбама. "Од оснивања Ловачког удружења Врбас 2018 јасно смо поделили задатке и увели одговорност у управљање ловним подручјем. Направљен је план прихрањивања, уношења дивљачи, изградње хранилица, и то на подручју које смо тек недавно званично преузели на управљање од покрајинских органа. Након више година смо направили хранилишта, ниска и висока, затим солишта, и тај задатак имале су све групе, затим уређен је Ловачки дом и на крају подигнута волијера за фазане, која је била потпуно пала. Резултат је дошао веома брзо и успели смо да у ловиште упустимо 1.700 фазана, утрожимо 1.200 кг зрнасте хране и више од 70 бала детелине. Све смо ово урадили сопственим средствима. Такође, веома је важно да имамо запосленог ловочувара са лиценцом који има јасно ограничено ловно подручје које мора да надгледа", рекао је Ђурачић.

Ловачко удружење Врбас 2018 има нешто више од 130 активних чланова, а са ловцима у годинама који лагано каче пушке о клин, у друштву се окупља око 180 ловаца.