"Отпад као енергент - ОКЕ-ј"

У оквиру пројекта "Отпад као енергент - ОКЕ-ј", који реализују чланови Департмана за инжењерство заштите животне средине Факултета техничких наука у Новом Саду, данас је у Средњој стручној школи "4. јули" одржано предавање и радионица о могућностима коришћења комуналног отпада за добијање енергије. Заједно са ученицима ове образовне установе, у радионици су учествовали и ученици Гимназије "Жарко Зрењанин".

Пројекат ОКЕ-ј који подржава Амбасаде Сједињених Америчких Држава, спроводи се у циљу едукације ученика о различитим начинима управљања комуналним отпадом.

"Пројектне активности су осмишљене да ученицима пруже нова сазнања о могућностима коришћења комуналног отпада као извора енергије. У склопу предавања, присутним ученицима су представљени могући поступци третмана отпада за добијање енергије, као што су термички третман отпада, сагоревање, анаеробни третман, искоришћавање депонијског гаса, итд. Такође, разматрани су и могући негативни утицаји наведених поступака за третман отпада на животну средину, те њихова економска исплативост. У току радионице ученици су добили задатак да ураде прорачун о количини енергије, потребним инвестицијама и евентуалној заради коју је могуће остварити третманом комуналног отпада који се генерише у Врбасу, а у сврху добијања енергије", саопштено је након радионице. Предавање и радионице водиле су Бојана Зораја и Тијана Маринковић са Департмана за инжењерство заштите животне средине.

Поред Врбаса, пројекат се спроводи још и у 14 других средњих школа широм Србије; у Суботици, Вршцу, Зрењанину, Новом Саду, Сомбору,  Београду, Шапцу, Лозници и Бору.