Врбас добио Трг Црвене армије

Одлуком Скупштине општине Врбас, а на иницијативу Друштва српско – руског пријатељства „Род“ и више хиљада грађана, простор на углу улица Маршала Тита и Бачке, на ком се налази спомен обележје руским војницима Александру Теси и Алексеју Ширшикову Феодоровичу, који су погинули при ослобођењу Врбаса, од данас носи назив Трг Црвене армије. Свечаности овим поводом, уз великог број грађана Врбаса и функционере локалне самоуправе, присуствовао је Александар Чепурин, амбасадор Руске Федерације, пуковник Андреј Блох, представник Амбасаде Украјине, и Џамашир Маџидов, представник Амбасаде Азербејџана.

Обраћајући се окупљенима амбасадор Чепурин је истакао да је поносан на Црвену армију, али и на Србију. "То је у нашој у крви. Нама је потребно да се сећамо оног што је било раније, да се сећамо славних победа и никада то не смемо заборавити. Врбашани су показали како је потребно чувати све оно што је добро и хвала им на томе", рекао је Чепурин и додао да Трг Црвене армије није само знак сећања на погинуле црвеноармејце, већ и на југословенске војнике који су дали своје животе за слободу у Другом светском рату.

Председник општине Врбас Милан Станимировић је нагласио да је отварање Трга Црвене армије знак сећања на наше претке, пријатеље и савезнике који су храбро дали своје животе и, како је додао, уткали себе у пут слободе. "На овај начин ћемо овековечити сећање на пале војнике Црвене армије, али и овековечити пријатељство и људскост и сачувати тековине Другог светског рата, победу над фашизмом и нацизмом", напоменуо је Станимировић. Уз представнике три земље некадашњег Совјетског Савеза, отварању трга у Врбасу присуствовали су и ветерани Црвене армије који су овим поводом стигли из Москве. Они се се присетили славне борбе у Другом светском рату и победе над фашизмом, а један од њих, Јефим Титоренко, у жељи да додатно учврсти односе ветерана, замолио је чланове ОО СУБНОР да га приме у своју организацију.

Венце на спомен обележје погинулим војницима Црвене армије положиле су делегације Русије, Украјине и Азербејџана, као и делегације општине Врбас, ОО СУБНОР, Друштва српско – руског пријатељства „Род“, ЈП  „Србија – гас“, ОО Демократске странке, ОО Социјалистичке партије Србије и ОО ПУПС-а. У музичком делу  програма учествовали су чланови КПД „Карпати“.