Откривен споменик црвеноармејцима

Амбасадори Русије и Украјине у Србији – Александар Конузин и Виктор Недопас, и отправник послова Амбасаде Белорусије Сергеј Чичук, заједно са председником општине Врбас др Жељком Видовићем, свечано су данас открили обновљени споменик палим борцима Црвене армије Александру Теси и Алексеју Ширшикову Феодоровичу, који су изгубили животе приликом ослобођења Врбаса. Споменик погинулим војницима Црвене армије био је постављен на углу улица Маршала Тита и Бачке одмах након Другог светског рата, али је током педесетих година, након што су посмртни остаци настрадалих војника пренети у њихове родне градове у тадашњем Совјетском Савезу, полако пао у заборав а затим и уклоњен током седамдесетих.

  Амбасадор Русије Александар Конузин подсетио је многобројне окупљене грађане да је Други светски рад у судбинама Србије и Русије оставио дубок траг. „Српски народ је био један од народа Европе који се није предао освајачима и није постао саучесник у злочинима фашиста. Срби су дали предност отпору, а не националној промоцији. Најупечатљивија страница рата је ослобођење земље од стране Црвене армије, у сарадњи са војницима Народноослободилачке војске Југославије. Југославија је у Другом светском рату изгубила 1.700.000 људи, што је скоро 11 одсто свог становништва, Русија је изгубила 26 милиона људи и обавеза је да чувамо успомену на те хероје. Откривање и обилазак и овог споменика је испуњење те задатка“, рекао је Конузин.
  Председник општине Врбас др Жељко Видовић је истакао да је обнављање споменика и присуство великог броја Врбашана свечаном чину „знак да Врбас није заборавио своју народноослободилачку традицију и историјске вредности“. „Сарадњу са државама из којих долазе наши гости започињемо на овај начин, али желимо да је и даље унапређујемо, у области културе, науке, привреде и другим сферама“, рекао је Видовић.
  Након свечаног откивања, венце на споменик црвеноармејцима положили су гости из амбасада, локалне самоуправе, представници СУБНОР-а, Организације цивилних инвалида рата, Удружења српско-руског пријатељства „Род“, локалних организација Демократске странке и Социјалистичке партије Србије. Иначе, за обнову споемника компанија „Лукоил“ издвојила је 5.000 евра, док се општина Врбас побринула за уређење простора око споменика.