У намери да на време припреми за све стандарде које доноси капитација, механизам који предвиђа да лекар или здравствена установа добијају унапред одређени фиксни износ средстава за одређени месечни период за сваког пацијента који се регистровао, у циљу пружања свих предвиђених здравствених услуга, Дом здравља „Вељко Влаховић“ започео је у једном делу са радом у преуређеним просторијама у којима услуге пружају стални парови лекар – медицинска сестра. Иако је заказивање прегледа и даље постоји, овај систем предвиђа у будућности и укидање заказивања.

"Капитација почиње 01. јула, мада још увек нисмо добили званичан допис. Ми смо у обавези да урадимо одређене припреме, као што је одређивање тимова лекар - медицинска сестра, што смо урадили одавно, или преуређење просторија, што смо извели ових дана. Форма шалтера би требала да буде напуштена, а пацијенти ће од сада, у делу који смо уредили, прво разговарати са медицинском сестром у потпуно одвојеном простору који обезбеђује приватност, а затим прелазити код лекара у ординацију. Четири тима почела су да раде на овај начин, што ће растеретити и рад на шалтерима, које и даље задржавамо. На овај начин умањићемо редове пред њима, а када капитација потпуно заживи, сви тимови радиће по новим правилима“, рекла је др Брајана Николић, директорка ДЗ „Вељко Влаховић“.

У овај установи, на одељењу опште праксе, рачунајући и све амбуланте, формиран је 21 тим лекар – медицинска сестра. Ипак, др Николић истиче да и поред увођења новог начина рада, на снази остаје и заказивање, јер један број пацијената жели на овај начин да настави са посетама лекарима. „Људима којима није хитно да дођу до лекара, као што су хронични болесници који долазе по редовне терапије или они који закључују боловање, воле да знају тачан датум и сат своје посете Дому здравља и да брзо обаве све послове, без чекања. Нормално, заказивања на сме да буде за пацијенте којима је помоћ одмах потребна. Ако је неопходно, они се могу прегледати и добити услугу и у служби хитне медицинске помоћи. На овом месту и даље увек имао по два тима, што је реткост“, рекла је др Николић и додала да се уз старе бројеве телефона за заказивање, преглед по новим правилима од сада може заказати на телефон 795 – 4443. Према њеним речима, општина Врбас једна је од ретких општина у региону која у сваком селу има и по два тима лекар – медицинска сестра.

Када капитација званично почне све ће зависити од ефикасности тимова, чак и у делу њихове плате. „Капитација предвиђа да је 90 одсто лекарске и плате медицинске сестре загарантовано, док 10 одсто зависи од учинка. На тих 10 одсто утичу разни фактори, од броја пацијената до броја исписаних рецепата, и лекари ће бити оцењивани. Од њиховог рада ће зависити и плате других запослених и укупна средства која ће установа добијати. Значи, потребна је и сарадња са пацијентима како би добили квалитетније услуге“, рекла је др Николић.

КУЛТУРА

Уручене награде победницима литерарног конкурса КЗМ

23. апр 2024. КУЛТУРА

Уручене награде победницима литерарног конкурса КЗМ

Kанцеларија за младе општине Врбас доделила је награде ау...

Отворен Пролећни ликовни салон

10. апр 2024. КУЛТУРА

Отворен Пролећни ликовни салон

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса постављена је...

Представљена збирка прича "Безнађе" Нине Катане

22. мар 2024. КУЛТУРА

Представљена збирка прича "Безнађе" Нине Катане

У читаоници Јавне библиотеке "Данило Киш", у организацији...

Расписан Пролећни литерарно-ликовни конкурс

12. мар 2024. КУЛТУРА

Расписан Пролећни литерарно-ликовни конкурс

Одељење за децу и младе Јавне библиотеке "Данило Киш" рас...

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Статистика - vrbas.net

Укупно страница: Укупно докумената:
9804
8413
 
 
Пријава на
СИСТЕМ48:
Извода/уверења
ВИРТУАЛНИ МАТИЧАР:
17890

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"