У Врбасу обележен Дан државности Црне Горе

Дан државности Црне горе и Дан устанка народа Црне Горе - 13. јул, свечано је јуче обележен и у Врбасу. Најбројнија црногорска национална заједница у Србији, настањена у местима општине Врбас и околним градовима и селима, придружила се прослави великог празника кроз неколико активности, од подсећања на дане великог народног устанка у Црној Гори, до забаве на концерту Сергеја Ћетковића, који је овим поводом организован у центру Врбаса.

Дан је отворен полагањем венаца на спомен бисту народном хероју Сави Ковачевићу, које традиционално заједно организују општина Врбас, Општински одбор СУБНОР-а и Пољопривредно добро "Сава Ковачевић", чиме је обележен 13. јул - Дан устанка народа Црне Горе. Венце на спомен бисту положили су Милан Глушац, председник општине Врбас, представници СУБНОР-а, као и локалних одбора СНС и СПС.

Крај дана обележио је велики концерт поп звезде Сергеја Ћетковића, који је организовао Национални савет црногорске националне мањине у Србији. Концерту је претходила свечана академија у којој су учествовали хор Културног центра Врбаса "Бачки певачи", фолклорни ансамбл из Бачког Доброг Поља, гуслар Мирослав Дракић и песникиња Наташа Караџић. Уметнички руководилац академије била је Весна Дринчић Ђилас. 

"Желим да истакнем своје задовољство што у општини Врбас живимо складно, у толеранцији, међусобном уважавању и поштовању са припадницима других народа, градећи заједничку будућност за наше потомке у овој плодној, широкој војвођанској равници. Не дозвољавамо да прошлост оде у заборав и боримо се да садашњост и будућност добију печат наслеђа које су нам поверили наши преци.
    
Општина Врбас ће и у наредном периоду наставити да подржава Национални савет Црногораца и рад свих завичајних удружења која негују обичаје, традицију и вредности народа. Честитајући Дан државности Црне Горе, желим да истакнем да је Црна Гора за нас који живимо овде, а чији су преци дошли из врлетних, драгих нам брда у ову плодну војвођанску равницу, наш завичај, корен и наше сећање. За нас је она данас и веома значајан партнер Србије, са којом ради на реализацији важних инфраструктурних пројеката и на даљем развоју привредне и сарадње у свим другим областима. Верујем да ће обострана опредељеност Србије и Црне Горе за чланство у Европској унији и наша сарадња, допринети остварењу бољег живота наших грађана. Живела Србија, живела Црна Гора", рекао је обраћајући се окупљенима у центру града, Милан Глушац, председник општине Врбас.