Спречавање насиља у породици задатак целог друштва

У Врбасу је данас, у Гимназији "Жарко Зрењанин", одржана обука интерсекторског тима за заштиту деце од злостављања и занемаривања. Горјана Мирчић Чалуковић, заменица јавног тужиоца, и Ивана Славнић, саветница у Министарству правде, говориле су о "мултисекторском приступу у заштити деце", који је посебно обрађен у новом Закону о спречавању насиља у породици.

"Стање на локалном нивоу указује на потребу едукације чланова интерсекторског тима ангажованог на примени Закона о спречавању насиља у породици. Пре свега то се односи на израду индивидуалног плана заштите и подршке, као и на обавезне пријаве свих сумњи, што је предуслов за спровођење свих законских одредби. Општина Врбас од 2015. године има 'Споразум о сарадњи на локалном нивоу у ситуацијама насиља у породици', који су потписале локалне институције, као и формирано Координационо тело које се бави овом темом, али је потребно упутити све чланове у нове законске одредбе и прецизирати све задатке, због чега је организована ова обука", рекла је Мира Недић, руководилац Одељења за друштвене делатности.     

Паралелно са активностима на доношењу Закона о спречавању насиља у породици, Министарство правде је покренуло и кампању и израдило сајт https://iskljucinasilje.rs/, који афирмише превенцију, подстиче на сарадњу свих органа, установа и организација које се баве пружањем помоћи, подршке и заштите жртава насиља у породици, али и нуди одговоре на многа питања везана за Закон, и уопште за сам феномен насиља у породици. "Примена Закона о спречавању насиља у породици одложена је до 01. јуна 2017. године управо ради спровођења обуке носиоца правосудних функција, професионалаца судија и тужилаца. Обука је организована у периоду од фебруара до краја маја ове године, а настављена је и током следећих месеци на Правосудној академији, тако да сада у нашим основним, вишим и прекршајним судовима, као и у основним и вишим тужилаштвима имамо више од 1.500 обучених судија и тужилаца да поступају по овој осетљивој материји", рекла је Ивана Славнић.

Обуци су присуствовали представници 13 образовних установа, Дома здравља "Вељко Влаховић" и Опште болнице, затим Центра за социјални рад, Полицијске станице, Општинског јавног тужилаштва, Основног суда и Општинске управе.