Саопштење Одборничке групе „Ослободимо Врбас – Доста је било“

ОПОЗИЦИЈА ПОЗИВА НА БОЈКОТ

Усвајање Одлуке о МЗ којом је владајућа већина укинула самосталност месне самоуправе у одлучивању о начину избора чланова Савета месних заједница представља грубо кршење Закона и Устава Републике Србије и ми представници опозиције у Врбасу одбијамо да пристанемо на још једне незаконите и изрежиране изборе.

Одборничка група „Ослободимо Врбас – Доста је било“ је на седници СО Врбас аргументовано, одредбама Статута општине Врбас и постојећим одлукама Уставног суда, покушала да дозове памети представнике владајуће коалиције окупљене око СНС-а и СПС-а, али партијска директива из врха републичке власти је и овога пута била јача од Устава и Закона РС.

Незаконитом одлуком је потпуно измењен изборни поступак, изабрана је Комисија за спровођење избора у коју није именован ниједан члан опозиције а дан избора је 31.12.2017. године, чиме су потпуно обесмислени избори за чланове Савета месних заједница.

Све учињено недвосмислено говори да у владајућој коалицији влада страх од слободних и фер избора, и да су апсолутна контрола изборног поступка, притисци, уцене и батинаши једини начин да опстану на власти. Ми на тај циркус не можемо никада пристати.

Одбијамо да дамо легитимитет кршењу Закона и Устава РС учешћем у монтираном изборном поступку и овом приликом позивамо све грађане општине Врбас да БОЈКОТОМ избора за чланове Савета МЗ пошаљемо јасну поруку власти да не пристајемо на диктатуру и кршење наших, Уставом загарантованих, права и слобода.

Овим путем обавештавамо јавност да смо покренули иницијативу за оцену законитости Одлуке о МЗ и Одлуке о расписивању избора и да ћемо по окончању поступка пред Уставним судом тражити расписивање слободних и фер избора за чланове Савета МЗ у складу са Законом, Статутом општине Врбас и Статутима месних заједница.

 

КУЛТУРА

Дунавска соната зове младе музичаре

06. јун 2018. КУЛТУРА

Дунавска соната зове младе музичаре

Фестивал класичне музике на отвореном Дунавска соната поз...

Отворена изложба слика Петра Шушулића

28. мај 2018. КУЛТУРА

Отворена изложба слика Петра Шушулића

У Галерији Удружења ликовних уметника Врбаса - УЛУВ, отво...

Александар Габона победник 50. ФПМ

27. мај 2018. КУЛТУРА

Александар Габона победник 50. ФПМ

Победник 50, јубиларног Фестивала поезије младих је песни...

Пријем за финалисте Фестивала поезије младих

25. мај 2018. КУЛТУРА

Пријем за финалисте Фестивала поезије младих

За десет финалиста 50. Фестивала поезије младих данас је ...

Почео 50. Фестивал поезије младих

23. мај 2018. КУЛТУРА

Почео 50. Фестивал поезије младих

Подсећањем на имена свих 49 досадашњих лауреата, синоћ је...