Saopštenje Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić posjetio je Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine sa sjedištem u Vrbasu, koji se prije mjesec dana uselio u novi prostor u ulici Maršala Tita 47. Riječ je o objektu, koji ima dovoljno prostora da, osim kancelarija Savjeta, bude mjesto gdje će se održavati izložbe, predstave, književne večeri, radionice i drugi kulturni događaji.

Trenutno se u ovom prostoru nalazi izložba "Oktoih" autora Dimitrija Popovića, eminentnog crnogorskog slikara, grafičara i književnika, a pored njegovih izloženo je i 12 radova šest autora sa prošlogodišnje likovne kolonije, koja je održana u Vrbasu.

Nakon razgovora sa predsjednikom Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine Ratkom Šoćom, sekretar Grujić je rekao da je ovaj prostor od izuzetnog značaja za crnogorsku zajednicu u Vojvodini, jer se u njemu mogu održavati razni kulturni sadržaji sa jedne strane, a ima dovoljno mjesta i za smještaj biblioteke. Svaka nacionalna zajednica u Vojvodini treba da ima svoj prostor, gdje će na pravi način njegovati jezik, kulturu, pismo i na kraju informisanje, što im je Ustavom zagarantovano pravo. Sa tim u vezi, istakao je sekretar Grujić, i crnogorska nacionalna zajednica ima pravo da njeguje svoju bogatu prošlost, odnosno, bogatu istoriju, da kroz razne kulturne sadržaje njeguje jezik i pismo, a kroz program na Radio-televiziji Vojvodine „Luča“ njeguje i informisanje.

Pokrajinski sekretar Grujić i predsjednik Šoć su se složili oko programa rada i daljih aktivnosti u radu Saveta, koji za cilj ima promociju crnogorske kulture, običaja i tradicije.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"