Saopštenje UG "Multiart"

Danas se obeležava 07. oktobar Svetski dan osoba sa cerebralnom paralizom. Ovo je globalni projekat podsticanja inovacija koje bi mogle promeniti svet ljudima koji žive s cerebralnom paralizom ali i njihovim porodicama. Svetski dan cerebralne paralize ima viziju da osigura osobama sa cerebralnom paralizom pristup pravima i jednake mogućnosti. Cerebralna paraliza je oboljenje koje se manifestuje teškoćama sa držanjem, ravnotežom i nedovoljno usklađenim pokretima zbog ukočenosti ili slabosti mišića. Pojam "cerebralna" odnosi se na mozak, a "paraliza" na poremećaj pokreta i položaja. Cerebralna paraliza je najčešći oblik telesnog invaliditeta.

Rampe, pragovi i stepenice nisu najveći problemi osoba sa cerebralnom paralizom kako se često misli. Neophodno je podići javnu svest i edukovati zajednicu o cerebralnoj paralizi čime možemo ukloniti još uvek prisutne predrasude o deci sa smetnjama u razvoju i osobama sa cerebralnom paralizom.  Važno je da podstaknemo vlasti na lokalnom, pokrajinskom i državnom nivou na primenu zakona i prava i preduzimanje konkretnih akcija koje će osobama sa cerebralnom paralizom osigurati njihova osnovna građanska prava. Veoma važno je informisanje lekara i terapeuta o novostima na području dijagnoze, prevencije i lečenja cerebralne paralize čija bi implementacija u pravo vreme dovela do poboljšanja života osoba sa cerebralnom paralizom. Neophodni su  saveti, podrška i inspiracija za zajednicu i porodicu koji će pomoći osobama sa cerebralnom paralizom da žive punim potencijalima.

Od posebnog značaja je edukacija vaspitača, učitelja, psihologa i defektologa koji će podstaći širu zajednicu na prihvatanje dece sa smetnjama u razvoju i osigurati adekvatno obrazovanje osobama sa cerebralnom paralizom. Udruženje Multiart aktivno radi na ovim poljima.

Osobe sa cerebralnom paralizom mogu doprineti društvu u ekonomskom, socijalnom i političkom smislu. Uskraćivanje doprinosa osobama sa cerebralnom paralizom nije samo njihov lični gubitak, već problem za društvo u celini. Uključite se u podršku osobama sa cerebralnom paralizom, posetite naše udruženje i iznesite svoje predloge, kritike i sugestije.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"