Saopštenja UCS "Krstaš"

„Krstaš“ u Nacionalnom savjetu

Članovi Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji sa izborne liste Udruženja „Krstaš“, nakon sjednica u Vrbasu i Lovćencu održanim 5. i 10. jula, u punom kapacitetu učestvuju u radu savjeta.
Na prijedlog predsjednika savjeta Ratka Šoća, za predsjednika Izvršnog odbora izabrana je Aleksandra Vučinić.

U njenoj biografiji se navodi da je je aktivna u crnogorskim organizacijama u Srbiji od 2004. godine kada se priključuje Udruženju „Krstaš“. Od 2010. godine umjetnički je direktor Crnogorskog kulturno prosvjetnog društva „Princeza Ksenija“ iz Lovćenca, jedine nacionalne organizacije Crnogoraca u dijaspori koja svoje aktivnosti bazira isključivo na rad sa djecom u cilju očuvanja i prezentovanja crnogorske tradicionalne i savremene kulture. Predavač je u dopunskoj školi na crnogorskom jeziku „Crna Gora moja postojbina“ koja se već 4 školske godine održava u Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu u organizaciji Krstaš-a i podršku Ministarstva prosvjete Crne Gore i Uprave za dijasporu. U proteklih 11 godina učestvovala u organizaciji 37 kulturno umjetničkih manifestacija crnogorske zajednice u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori. Aleksandra Vučinić je profesor književnosti, udata je i roditelj dvoje djece, sina gimnazijalca u Vrbasu i kćerke studenta Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju.

Zahvaljujući se na izboru Aleksandra Vučinić je istakla da vjeruje da će Nacionalni savjet, uz pozitivnu sinergiju i konstruktivan rad, opravdati očekivanja cjelokupne crnogorske zajednice i iskoristiti istorijsku šansu da zaustavi ubrzani proces asimilacije i da je zadatak savjeta da budućim generacijama ostavi temeljne postulate očuvanja crnogorskog nacionalnog identiteta u Republici Srbiji.

Na sjednici u Lovćencu su izabrani i praznici, zastava i grb crnogorske zajednice u Srbiji. Za praznike su izabrani 21. maj - Dan nezavisnosti Crne Gore, 13. jul - Dan državnosti Crne Gore i 26.oktobar Dan Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji.

Press služba „Krstaš“
11.07.2015.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"