Саопштење Већа Савеза самосталних синдиката Врбас

Председнику општине

др Братиславу Кажићу

Поштовани,
С обзиром да Вам је постао манир да са скупштинске говорнице износите неистине о синдикату, осећам се прозваним да исте демантујем, јер у супротном више пута понављане лажи могу навести људе да у њих поверују. Можда бих био почаствован што ме за скупштинском говорницом помињете на свакој па и на седници одржаној 22. маја 2015. године да сте користили аргументе засноване на чињеницама.
Уместо тога сте изнели тврдњу да су протести који су одржани 19. фебруара и 27. марта 2015. године били организовани од стране Ваших политичких неистомишљеника, што није тачно. Веће СССО Врбас своје активности базира искључиво на начелима Статута Савеза Самосталних Синдиката Србије која дефинишу Синдикат као ванстраначку, интересну организацију која је у свом раду независна у односу на послодавце, органе власти, политичке партије и странке.

Веће СССО Врбас је у сарадњи са синдикалним организацијама из јавног сектора организовало протесте због нередовног примања зарада и заосталих зарада. Ако Ви сматрате да је редовна исплата зарађеног политичка категорија, онда сте у праву. Ако сматрате да је социјално – економски положај запослених и борба за егзистенцију и преживљавање политичка борба – у праву сте.

Синдикат стоји на супротном становишту – основни задатак Синдиката је унапређење материјалног и социјалног положаја чланства, у овом случају заустављање даљег урушавања њихове материјалне пропасти. Веће СССО Врбас је умело да цени сваки Ваш потез који је доприносио ублажавању ситуације у вези са исплатом зарада па Вас стога молимо да јасно изнесете којим се политичким захтевима руководио Синдикат у организовању и вођењу протеста. Веће СССО Врбас поштује изборну вољу грађана, што не значи да не може изнети свој став и неслагање ако се ради о заштити социјалних интереса чланства. По дефиницији интересна организација, Синдикат се до сада није декларисао ни за једну политичку опцију, што не значи да у наредном периоду неће пружити подршку оној политичкој странци  која у свом програму буде заступала радне, економске и социјалне интересе грађана.
Добро Вам је познато да су протести организовани након што је изостао договор између представника Синдиката и општинског руководства  о динамици исплате заосталих зарада, а Ви и Ваши сарадници упорно пласирате јавности да су протести политичке природе. Тиме подцењујете интелигенцију запослених којима нико не намеће спознају да им се зараде не исплаћују благовремено и да им је угрожена егзистенција.
Ценио бих да када следећи пут будете помињали активности Већа СССО Врбас користите чињенице и да не обмањујете јавност да протести имају политичку позадину.
Како објашњавате бојкот локалне телевизије ''Бачка'' која онемогућава представницима Синдиката да упознају јавност о својим активностима, па и о мотивима протеста руковођених искључиво социјалним положајем запослених. Ради ли се о цензури у свом огољеном облику.
Настојаћу да овим отвореним писмом упознам јавност и чланство и да им још једном укажем на чињеницу да је Синдикат једина интересна организација која остварује и штити економске и социјалне интересе и права чланова и на спремност мене и мојих сарадника да и даље пружамо помоћ када се ради о заштити тих права.

 


За Веће СССО Врбас,
председник

Горан Рогановић

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"