Саопштење Већа Савеза самосталних синдиката Врбас

Док се Влада утркује да из буџетских резерви помогне неке општине у Србији, за Врбас нико не мари и поред тога што су представници Власти у Врбасу исти као и на републичком нивоу, што је по правилу основни услов за добијање помоћи из буџета. Разлог за ванредну уплету средстава одабраним  општинама су наводно смањени приходи које они остварују, па се с правом поставља питање зашто општина Врбас не може ући у конкуренцију за добијање помоћи, с обзиром на такође смањене приходе и катастрофални материјакни положај запослених.

Јагодина је у овој транши добила 9 милиона динара, а пре свега неколико месеци 50 милиона динара, иако су за ванредне трошкове санације штета после поплава добили средства. Док је у Врбасу сиромаштво одавно закуцало на врата у Јагодини ће ускоро бити направљен јединствени водопад на Балкану. Зајечар такође очекује средства из буџетских резерви, а средства ће се користити за отварање кружног тока, улаз у град из правца Књажевца, улаз из правца Београда, отварање улица, саобраћајница... Све ово није спорно, међутим шта је критеријум код одобравања средстава из буџетских резерви: редовна исплата зарађеног и одржавање социјалне сигурности или изградња луксузних атракција. Ванредну помоћ је добио Крушевац (12 милиона динара) чији су одборници донели одлуку о изградњи хале за 'потенцијалног инвеститора', Косјерић (6 милиона), а претходних месеци су добили 40 милиона динара. Средства из буџетских резерви у износу од по 5 милиона динара добили су Мионица и Ариље. Пред Нову годину помоћ су добили Крагујевац (2,5 милиона евра), Ниш (2 милиона евра) и Нови Сад (1,2 милиона евра).

Веће СССО Врбас се Иницијативом за решавање вишегодишњег тешког материјалног и социјалног положаја запослених у јавном сектору обратило свим меродавним државним институцијама почев од општине до ресорних министарстава у Влади РС (Министарство државне управе и локалне самоуправе и Министарство финансија). Надлежни из Министарства финансија до сада нису показали интересовање за незавидан положај запослених који се финансирају из општинског буџета, можда нередовна исплате зарада не завређује довољну пажњу у поређењу са изградњом луксузних, атрактивних и 'потенцијалних' објеката.

Председник Већа СССО Врбас
Горан Рогановић

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"