Saopštenje Nacionalnog savjeta Crnogoraca

Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Republici Srbiji, ne želi da ulazi u medijske polemike, ali je primoran da reaguje ovoga puta, na grube neistine i insinuacije koje su iznešene od strane Veselina Mitrovića, člana Nacionalnog savjeta.

Tvrdnje gospodina Mitrovića o zloupotrebljavanju novca koji, po zakonu, Savjet dobija iz budžeta Republike Srbije su groteskne jer Savjet do objavljivanja njegovih tvrdnji nije upotrebio nijedan dinar ni za koju svrhu. Tj. na računu Savjeta su sva sredstva koja su uplaćena netaknuta. Sve aktivnosti Savjeta i njegove troškove do sada su članovi većine u Savjetu plaćali svojim sredstvima a sav rad je bio volonterski. U svijetlu te činjenice, nameće se pitanje kojim motivima su vođeni pojedinci koji se bez ikakvog obzira prema činjenicama javno oglašavaju a javnost upozoravamo na neozbiljnost takvog djelovanja.

Ova situacija pokazuje i koliko jedan od članova Savjeta nije upoznat sa zakonskim osnovama po kojim  funkcionišu i na osnovu kojih se finansiraju svi nacionalni savjeti u Republici Srbiji. Nije uloga Savjeta da finansira udruženja, već da u skladu sa zakonom osniva ustanove, fondacije i organizacije u oblasti kulture, obrazovanja, informisanja i službene upotrebe jezika, i samim tim stvori uslove za nesmetano funkcionisanje zainteresovanih udruženja te da sam organizuje programe. Trošenje budžetskih sredstava podleže rigoroznim kontrolama nadležnih institucija Republike Srbije i ono je transparentno i proverljivo.

Ne želeći da ulazimo u razloge za ovakvo grubo obmanjivanje javnosti, prije svega u Crnoj Gori, sa žaljenjem, konstatujemo da ovakva saopštenja odmažu crnogorskoj zajednici u Srbiji.

Nacionalni savjet poziva sve članove Savjeta da budu odgovorniji i da dostojno reprezentuju crnogorsku nacionalnu manjinu u Srbiji, i da umjesto pisanja saopštenja, pomognu crnogorskim udruženjima da kvalitetnim projektima učestvuju u nekoliko aktuelnih konkursa koje  su raspisali republički i pokrajinski organi, a koji se odnose na finansiranje nacionalnih manjina u Republici Srbiji.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"