Saopštenje - Crnogorska partija

Zahtjev Opštinskom vijeću opštine Vrbas da pokrene postupak uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu

 

Crnogorska partija uputila je 5.12.2013. godine zahtjev Opštinskom vijeću opštine Vrbas da pokrene postupak uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu.

Crnogorska partija podsjeća na Preporuku koju je 19.09.2013. Opštinskom vijeću uputio Pokrajinski ombudsman u postupku pokrenutom po predstavci predsjednika Crnogorske partije. U Preporuci se navodi: “Pоtrеbnо је dа Оpštinskо vijеćе оpštinе Vrbаs, kао оvlаšćеni prеdlаgаč, uputi Skupštini оpštinе Vrbаs nа rаzmаtrаnjе i dоnоšеnjе Prijеdlоg оdlukе о izmjеnаmа i dоpunаmа Stаtutа оpštinе Vrbаs, kојim ćе sе Stаtut оpštinе Vrbаs usklаditi sа stаvоm 2. člаnа 11. Zаkоnа о službеnој upоtrеbi јеzikа i pisаmа. Izmjеnаmа i dоpunаmа Stаtutа оpštinе Vrbаs ćе sе uvеsti nа tеritоriјi оpštinе Vrbаs u rаvnоprаvnu službеnu upоtrеbu, pоrеd srpskоg, mаđаrskоg i rusinskоg јеzikа i njihоvih pisаmа, i crnоgоrski јеzik i pismо.”

Članom 11. Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, utvrđena je obaveza jedinica lokalne samouprave da svojim statutom uvedu u ravnopravnu službenu upotrebu  jezik i pismo one nacionalne manjine čiji procenat u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji, dostiže 15% prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva. U opštini Vrbas, po popisu iz 2011. godine  živi 7.353 Crnogoraca, što čini 17,5% od ukupnog broja stanovnika opštine.

Crnogorska partija očekuje da će novo rukovodstvo lokalne samouprave u Vrbasu poštovati zakon i ustav, za razliku od predhodnog koje je sprovodilo dugogodišnju, kontinuiranu diskriminaciju pripadnika crnogorske zajednice, neuvođenjem crnogorskog jezika u službenu upotrebu, iako su se stekli svi zakonom propisani uslovi.

Do sada su, po ovom pitanju, nadležni opštinski organi ignorisali zahtjeve Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš” od 31.7.2010. i 9.12.2011. godine i zahtjeve Crnogorske partije od 14.12.2011. i 10.12.2012. godine.

Press služba CP
Novi Sad, 05.12.2013.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"