Изложба о ромској култури увод у "Панонски вашар"

Отварањем изложбе посвећене културном наслеђу, обичајима и традицији Рома, која је синоћ постављена у центру Врбаса, најављен је почетак 40. Фестивал фолклорних традиција Војводине "Панонски вашар". Текстови и слике који су послужили као брз увод у историју Рома, њихову културу, језик, легенде, обичаје и друге карактеристике, били су постављени на бројним штафелајима на Тргу Николе Пашића, а игру и музику окупљеним су представили млади Роми, чланови ромског КУД-а.

"Ово је за ромску заједницу у општини Врбас велики и важан корак; као један од 26 националних заједница по први пут имамо прилику да организовано представимо нашу културу и традицију, а посебно је вредно што је то на једној тако великој манифестацији као што је 'Панонски вашар'. За Роме то је подстрек да коначно међу нама заживи и неко удружење које ће се бавити неговањем и заштитом културног наслеђа наше националне заједнице", рекао је Александар Суботин, представник ромске националне заједнице и сарадник хуманитарног удружења "Табита". 

Данијела Илић, чланица Општинског већа, истакла је да је "Панонски вашар" једна од најзначајнијих и најмасовнијих манифестација у Војводини. "Основан је пре 40 година са идејом и основним задатком да очува и афирмише етнолошке, етномузиколошке, сценске и ликовне традиције на простору Војводине. Основна карактеристика овог фестивала јесте његова етномузиколошка хетерогеност какву не познаје ни један културни простор у Европи. Своју културу, музику, плес и обичаје ове године ће представити Роми. Изложба је намењена свима са жељом да упознају културу, писмо, језик једне од нација са којима живимо у Врбасу, као и да дамо допринос инклузији Рома у систем. Kроз ову изложбу, али и Фестивал фолклорних традиција, ми се боље упознајемо уважавајући специфичности које нас одликују", рекла је Илић.

40. Фестивал фолклорних традиција Војводине "Панонски вашар" одржава се у суботу и недељу, 22. и 23. септембра, у Центру за физичку културу "Драго Јововић". Према програму, публици ће се представити бројне фолклорне групе, дечије и одраслих, а као посебан програм биће приказана ромска свадба, као део посебне промоције ромске националне заједнице. Оба дана фестивала биће организован и Сајам старих заната и дегустација јела домаће кухиње.