Изложба о ромској култури увод у "Панонски вашар"

Отварањем изложбе посвећене културном наслеђу, обичајима и традицији Рома, која је синоћ постављена у центру Врбаса, најављен је почетак 40. Фестивал фолклорних традиција Војводине "Панонски вашар". Текстови и слике који су послужили као брз увод у историју Рома, њихову културу, језик, легенде, обичаје и друге карактеристике, били су постављени на бројним штафелајима на Тргу Николе Пашића, а игру и музику окупљеним су представили млади Роми, чланови ромског КУД-а.

"Ово је за ромску заједницу у општини Врбас велики и важан корак; као један од 26 националних заједница по први пут имамо прилику да организовано представимо нашу културу и традицију, а посебно је вредно што је то на једној тако великој манифестацији као што је 'Панонски вашар'. За Роме то је подстрек да коначно међу нама заживи и неко удружење које ће се бавити неговањем и заштитом културног наслеђа наше националне заједнице", рекао је Александар Суботин, представник ромске националне заједнице и сарадник хуманитарног удружења "Табита". 

Данијела Илић, чланица Општинског већа, истакла је да је "Панонски вашар" једна од најзначајнијих и најмасовнијих манифестација у Војводини. "Основан је пре 40 година са идејом и основним задатком да очува и афирмише етнолошке, етномузиколошке, сценске и ликовне традиције на простору Војводине. Основна карактеристика овог фестивала јесте његова етномузиколошка хетерогеност какву не познаје ни један културни простор у Европи. Своју културу, музику, плес и обичаје ове године ће представити Роми. Изложба је намењена свима са жељом да упознају културу, писмо, језик једне од нација са којима живимо у Врбасу, као и да дамо допринос инклузији Рома у систем. Kроз ову изложбу, али и Фестивал фолклорних традиција, ми се боље упознајемо уважавајући специфичности које нас одликују", рекла је Илић.

40. Фестивал фолклорних традиција Војводине "Панонски вашар" одржава се у суботу и недељу, 22. и 23. септембра, у Центру за физичку културу "Драго Јововић". Према програму, публици ће се представити бројне фолклорне групе, дечије и одраслих, а као посебан програм биће приказана ромска свадба, као део посебне промоције ромске националне заједнице. Оба дана фестивала биће организован и Сајам старих заната и дегустација јела домаће кухиње.     

   

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"