Почео 50. Фестивал поезије младих

Подсећањем на имена свих 49 досадашњих лауреата, синоћ је у Врбасу почео јубиларни 50. Фестивал поезије младих. У програму прве вечери учествовали су неки од бивших победника, данас познати српски песници, попут Радомира Мићуновића, првог победника 1969. године, Ђорђа Сладоја који је победио 1975, и Благоја Баковића, победника из 1984. године, али и хрватски, попут Томислава Домовића, који је победио 1991. године. Такође, публику у свечаној сали Гимназије "Жарко Зрењанин", на своје победничке песме подсетили су и неки млађи лауреати - Снежана Николић, победница из 2012. године, Немања Драгаш, победник из 2013, и Тамара Хрин, најбоља млада песникиња Фестивала поезије младих за 2014. годину.

Уз напомену да у наредним данима све у Врбасу иде у други план, а на прво место с правом иступају песници и поезија, Фестивал је отворио Милан Глушац, председник општине Врбас. "У време Фестивала Врбас просто оживи, град живи поезију отварајући огромне просторе слободе и стваралаштва. Фестивал је израстао у угледну и значајну манифестацију, он даје основни тон духовном животу Врбаса и гради његов културни идентитет. Многи песници који су своје прве песничке кораке учинили у Врбасу, данас су угледни песници и ствараоци. Општина Врбас годинама стоји иза Фестивала поезије младих, али користим прилику да се захвалим песницима, организаторима и свим учесницима који су све ове године градили манифестацију", рекао је, између осталог, Глушац и захвалио свима који већ пола века помажу његово одржавање.


О томе како је некада било бити победник Фестивала поезије младих, из времена када је још увек носио одредницу "југословенски", за vrbas.net је говорио Благоје Баковић, данас познати песник са скоро свим значајним поетским наградама. "Увек сам веровао у Фестивал, не зато што верујем у некакве организације већ зато што верујем у поезију. Жири је те 1984. године дигао моју руку и рекао - Ево га песник!, и када данас размишљам о томе видим да нико није достигао нешто важно у поезији а да није прошао кроз Фестивал поезије младих. Једини сам Врбашанин који је победио на Фестивалу", рекао је Баковић. Он је посебно похвалио, како је рекао, честитост Фестивала поезије младих, "јер се још само овде победник бира под шифрама, непоткупљиво и без икаквог предзнања о томо ко је, шта је и одакле је". 

Јавност је синоћ имала прилику и да види посебно припремљену антологију победника Фестивала поезије младих од 1969. до 2017. године - "ВРБАС - ПРВИ ОЛИМП У РАВНИЦИ", у којој су представљени сви досадашњи победници са кратком биографијом, победничком песмом и портретом - цртежом песника, које је урадио Рајко Р. Каришић.

фотографије: Рајко Р. Каришић

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"