Изложба фотографија Бориса Барановског

У Галерији Удружења ликовних уметника Врбаса отворена је изложба фотографија под називом "Паралелни свет", аутора Бориса Барановског. "Изложба осликава идеју између покретног и непокретног у једном паралелном животу. Суштина је у поређењу статичног живог света са особинама људи и њиховим животним карактеристикама", речи су којим је најављено представљање радова фотографа из Врбаса.

Мотива приказане на изложби Барановски је снимио на острву Аланд у Финској, на њима се налазе печурке од којих неке спадају у групу најотровнијих и не смеју чак ни додирнути.

Изложбу је отворио Рајко Каришић, уметнички фотограф из Београда.

"Још увек се живо сећам размишљања и устрепталости током организовања и припремања своје прве самосталне изложбе фотографија, почетком седамдесетих година прошлог века. Та осећања ми дају за право да могу да кажем да знам како се осећа млади стваралац, фотограф Борис Барановски у ишчекивању отварања своје прве самосталне изложбе. Радови Барановског су тек однедавно постали видљиви и познати на културном небу нашег града. Своје прве кораке забележио је у домену лајф фотографије, бележећи, као документариста, догађаје око себе. То је нешто, као први кораци, које свако ко жели да се иоле озбиљније бави фотографијом, мора да прође. Ни Борис у томе није био изузетак. Уметнички живац који у њему одавно 'дамара' тера га на размишљања и на трагања за новим. Мада, искрено речено, у фотографији мало тога има да се открије. Но, упркос тој и таквој чињеници, Борис није посустајао и на свим својим путовањима упорно је бележио нове и нове кадрове. И управо из тога обиља новонасталих фото записа родила се идеја о реализацији самосталне изложбе. Како и не би, када је, боравећи у Финској, направио завидну колекцију фотографија које су резултирале управо његовим зрелим промишљањем како дочарати један однос - корелацију човека и природе којом је човек одвајкада окружен. Мотив је пронашао у обичним печуркама које су му буквално, тамо на далеком северу Европе, у Финској, биле свуда на дохват руке. Посматрајући фотографије стиче се утисак да је Борис зналачки ушао у тематику, још боље је показао својим фотографијама на којима доминира склад представљеног колорита, композиције и уједначених кадрова што целу колекцију, односно, изложбену поставку, чини веома интересантном. Посебно желим да нагласим да је аутор био веома добро упознат за невероватна својства појединих фотографисаних печурки, од којих се неке сматрају за једне од најотровнијих печурки на планети, и управо захваљујући томе, одолео је стално присутној жељи да изблиза погледа лепоту коју је посматрао кроз објективе свога апарата", рекао је, између осталог, Каришић.

Изложба је отворена до 15. децембра.