Јесењи ликовни салон 2017 - Уметност је вечна...

Као традиционални део програма обележавања Дана општине Врбас, у Ликовној галерији Културног центра Врбаса постављена је изложба Јесењег ликовног салона 2017. Ове године селекторка ЈЛС Јасмина Његован Поповић, историчарка уметности, одабрала је радове 46 чланова Удружења ликовних уметника Врбаса.

Ове године изложбом је представљено више од 50 уметника, чланова УЛУВ-а, па је 47. ЈЛС један од најбројнијих до сада. Главна награда Јесењег ликовног салона додељена је Новаку Јововићу за дело Вихор, скулптура у дрвету. Награду за сликарство добио је Владимир Јочић, награду за цртеж Светислав Лудошки, а награду за рељефну скулптуру Љубисав Срдановић. Награда за фотографију припала је Борису Барановском, специјална награда за скулптуру Растиславу Рошки, а специјална награда за фотографију Николи Банићевићу.

Истичући да снага УЛУВ-а лежи у таленту, ентузијазму и посвећености његових чланова, изложбу је, заједно са селекторком, и Силвиом Јелачић, галеристкињом, отворила Тамара Барановски, председница Удружења ликовних уметника Врбаса, која је између осталог нагласила да је "за реализацију овогодишњег Јесењег Салона у великој мери заслужна локална самоуправа Општине Врбас и председник општине Милан Глушац који препознаје тежњу ка оригиналности и улаже у квалитет и афирмацију уметника чланова овог Удружења". 


"Веома сам задовољан и срећан што је мој рад издвојен за главну награду, посебно када се зна да су у овогодишњој конкуренцији били и радови више од 20 академских уметника", рекао је за vrbas.net првонаграђени Јововић. 

"Свако уметничко дело садржи у себи неку директну или индиректну поруку коју уметник жели да пренесе публици. На нама историчарима уметности је помало незахвалан задатак да покушамо да то растумачимо, проценимо, оценимо, дамо неко своје виђење. Приликом одабира радова и награда руководила сам се одређеним класичним критеријумима као што су склад у композицији, ликовна изражајност, емоционални израз, оригиналност и лични печат у извођењу и друштвена актуелност. Од пристиглих радова одабрала сам оне који су композиционо сведенији руководећи се чувеном изреком - Мање је више - али и емоционално израженији јер верујем да уметност има за циљ не само да подржава, имитира попут платоновског мимезиса, већ има за циљ да емоционално дотакне посматрача и проникне у најдубље емоције и стање душе. Бирајући награде у свим категоријама руководила сам се мишљу да је поред занатског умећа потребно да рад има и 'оно нешто'. Шта је то што рад издваја од других? Потребно је да дело садржи снагу и дух времена у којем је настало, али у исто време и да надраста и превазилази тај временски оквир, јер уметност је вечна", записала је поводом 47. Јесењег ликовног салона Јасмина Његован Поповић, селекторка овогодишње манифестације.

Изложба ће бити отворена до 10. новембра 2017. године. 



Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"