Врбас домаћин Фестивала фолклорних традиција Војводине

Врбас ће од петка до недеље по девети пут бити домаћин 39. Фестивала фолклорних традиција Војводине. Фестивал ће пратити и Панонски вашар, сајам старих заната, народних производа, ношњи, инструмената, производа за домаћинство, традиционалних јела и другог.

"Основна карактеристика овог Фестивала јесте његова етномузиколошка хетерогеност какву не познаје ни један културни простор у Европи. Свих 26 националних заједница Војводине са својим аутентичним културним вредностима и традицијом, уз староседелачки и веома разноврстан колонистички и новодосељенички српски етос, кроз овај фестивал осликавају данашњу реалну културну мапу Војводине, у свом свом богатсву народног духа и умећа. У оквиру Фестивала фолклорних традиција Војводине ове године се представља национална традиција, култура и обичаји Црногораца, са задатком да се очувају и афирмишу етнолошке, етномузиколошке, сценске и ликовне традиције овог народа", наводи се у најави Фестивала фолклорних традиција Војводине.

Програм почиње у петак, 22. септембра у 17.00 часова, наступима 23 дечија фолклорна ансамбла. У 18.00 часова отвара се и Панонска вашар.

Национални савет Црногораца и неколико црногорских удружења припремили су богат културни програм за први дан Фестивала. Посетиоце очекује презентација старих заната, изложбе икона и гусала, са радионицом на којој ће се приказати начин израде народног инструмента, затим презентација народних ношњи из свих крајева Црне Горе, презентација родослова на штандовима црногорских удружења Голијана, Жупљана, Пивљана, Дурмитораца, Бањана и Вучедолаца, Пипера, Васојевића. Такође, биће промовисана и етнолошка и етномузиколошка литература о појединим братствима и племенима, затим постављена је и изложба слика сликара Ратка Шоћа, а све ће пратити презентација националне кухиње и традиционалних јела. 

На платоу испред Центра за физичку културу "Драго Јововић" наступаће здравичар Бошко Миљанић, деца из КУД "Принцеза Ксенија", гуслари КУД-ова "Вук Мадушић" и "Његош", глумац Аматерског позоришта из Сивца Мишо Стијеповић, рецитатор Наташа Караџић и КУД гостујући "Даниловград" из Даниловграда. 

Управо ће овај КУД имати целовечерњи концерт, у 20.00 часова, након свечаног отварања Фестивала фолклорних традиција Војводине.

Током друга два дана фестивала, у суботу и недељу од 17.00 часова, у ревијалном и такмичарском делу, представиће се 76 фоклорних група са више од 1.000 играча, певача и свирача. Најбољи међу њима избориће учешће на Републичкој смотри фоклора.

Манифестацију организује Културни центар Врбас, заједно са Заводом за културу Војводине и под покровитељством општине Врбас и Покрајинског секретаријата за културу. Суорганизатори су Национални савет Црногораца и неколико црногорских удружења.

  

 


 

КУЛТУРА

Завршен Равно Село филм фестивал

26. јун 2018. КУЛТУРА

Завршен Равно Село филм фестивал

Други Равно Село филм фестивал завршен је синоћ пројекциј...

Скулптуре Новака Јововића у Нашој галерији

25. јун 2018. КУЛТУРА

Скулптуре Новака Јововића у Нашој галерији

У Нашој галерији Удружења ликовних уметника Врбаса отворе...

Почео II Равно Село филм фестивал

24. јун 2018. КУЛТУРА

Почео II Равно Село филм фестивал

Пројекцијом руског филма "Лед" и певачким наступима Лазар...

Културно лето Змајево

21. јун 2018. КУЛТУРА

Културно лето Змајево

Змајево ће овог лета по четврти пут бити домаћин велике к...

Дунавска соната зове младе музичаре

06. јун 2018. КУЛТУРА

Дунавска соната зове младе музичаре

Фестивал класичне музике на отвореном Дунавска соната поз...