Врбас домаћин Фестивала фолклорних традиција Војводине

Врбас ће од петка до недеље по девети пут бити домаћин 39. Фестивала фолклорних традиција Војводине. Фестивал ће пратити и Панонски вашар, сајам старих заната, народних производа, ношњи, инструмената, производа за домаћинство, традиционалних јела и другог.

"Основна карактеристика овог Фестивала јесте његова етномузиколошка хетерогеност какву не познаје ни један културни простор у Европи. Свих 26 националних заједница Војводине са својим аутентичним културним вредностима и традицијом, уз староседелачки и веома разноврстан колонистички и новодосељенички српски етос, кроз овај фестивал осликавају данашњу реалну културну мапу Војводине, у свом свом богатсву народног духа и умећа. У оквиру Фестивала фолклорних традиција Војводине ове године се представља национална традиција, култура и обичаји Црногораца, са задатком да се очувају и афирмишу етнолошке, етномузиколошке, сценске и ликовне традиције овог народа", наводи се у најави Фестивала фолклорних традиција Војводине.

Програм почиње у петак, 22. септембра у 17.00 часова, наступима 23 дечија фолклорна ансамбла. У 18.00 часова отвара се и Панонска вашар.

Национални савет Црногораца и неколико црногорских удружења припремили су богат културни програм за први дан Фестивала. Посетиоце очекује презентација старих заната, изложбе икона и гусала, са радионицом на којој ће се приказати начин израде народног инструмента, затим презентација народних ношњи из свих крајева Црне Горе, презентација родослова на штандовима црногорских удружења Голијана, Жупљана, Пивљана, Дурмитораца, Бањана и Вучедолаца, Пипера, Васојевића. Такође, биће промовисана и етнолошка и етномузиколошка литература о појединим братствима и племенима, затим постављена је и изложба слика сликара Ратка Шоћа, а све ће пратити презентација националне кухиње и традиционалних јела. 

На платоу испред Центра за физичку културу "Драго Јововић" наступаће здравичар Бошко Миљанић, деца из КУД "Принцеза Ксенија", гуслари КУД-ова "Вук Мадушић" и "Његош", глумац Аматерског позоришта из Сивца Мишо Стијеповић, рецитатор Наташа Караџић и КУД гостујући "Даниловград" из Даниловграда. 

Управо ће овај КУД имати целовечерњи концерт, у 20.00 часова, након свечаног отварања Фестивала фолклорних традиција Војводине.

Током друга два дана фестивала, у суботу и недељу од 17.00 часова, у ревијалном и такмичарском делу, представиће се 76 фоклорних група са више од 1.000 играча, певача и свирача. Најбољи међу њима избориће учешће на Републичкој смотри фоклора.

Манифестацију организује Културни центар Врбас, заједно са Заводом за културу Војводине и под покровитељством општине Врбас и Покрајинског секретаријата за културу. Суорганизатори су Национални савет Црногораца и неколико црногорских удружења.

  

 


 

КУЛТУРА

Отворена изложба слика Милијане Радовановић

19. мар 2018. КУЛТУРА

Отворена изложба слика Милијане Радовановић

На изложби под називом "Време тече" отвореној у Нашој гал...

Изложба слика "Није све тако црно" Душана Савковића

16. мар 2018. КУЛТУРА

Изложба слика "Није све тако црно" Душана Савковића

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса у уторак, 20...

Фото конкурс: Музеј и конекција

14. мар 2018. КУЛТУРА

Фото конкурс: Музеј и конекција

У оквиру Mанифестације "Музеји за 10", која се одржава од...

Изложба слика Милијане Радовановић

12. мар 2018. КУЛТУРА

Изложба слика Милијане Радовановић

У Галерији Удружења ликовних уметника Врбаса у четвртак, ...

Књижевно вече Благоја Баковића

06. мар 2018. КУЛТУРА

Књижевно вече Благоја Баковића

Православна црквена општина Врбас организовала је синоћ к...